Top

Justtravelme

Mijn favoriete stad in Europa is Sarajevo. Een prachtige stad vol met verschillende culturen die dwars door elkaar lopen. Hoe vaak zie je drie verschillende gebedshuizen gemoedelijk naast elkaar staan? In Sarajevo is alles een mengelmoes van culturen. Heel fijn om te zien. Daarnaast is het een land met heel veel geschiedenis. Zo is de Eerste Wereldoorlog hier begonnen en is de stad lang onderdeel geweest van de bloederige oorlog in de jaren negentig. Al deze dingen zijn nog terug te vinden in deze stad. Omdat er zoveel te zien en te doen is, heb ik vandaag de bezienswaardigheden van Sarajevo op een rijtje gezet.

 

Oude centrum
Sarajevo heeft een ontzettend oud centrum. Deze plek mag je absoluut niet overslaan. Niet alleen omdat het erg oud is, maar vooral omdat het er heel bijzonder is. Sarajevo staat er namelijk om bekend dat er heel veel culturen met elkaar samenleven. En niet alleen culturen, maar ook geloven gaan samen door één deur. Zo vind je bijvoorbeeld een Moskee naast een Rooms-Katholieke kerk. Het oude centrum is daarnaast leuk om te bezoeken om mooie souvenirtjes te kopen of heerlijk te eten.

 

 

White Bastion
Over het White Bastion is op internet eigenlijk weinig te vinden. Je vindt het nauwelijks terug in hoogtepunten van Sarajevo. Jammer, want ik vond het een bijzondere plek. Ik vond het op een kaartje dat ik van het hostel kreeg en ging erna opzoek. Het is een stuk lopen de heuvel op, maar dat is het wel waard. Je komt dan aan bij ruïnes die helemaal verlaten zijn. Op het moment dat ik er was, was er ook helemaal niemand anders. Daarnaast heb je ook een heel erg mooi uitzicht over de stad. Dus als je een wat minder platgelopen bezienswaardigheid wil, ga dan zeker naar het White Bastion.

 

White bastion Sarajevo


Sarajevo White bastion

 

Kerkhoven
In Sarajevo is natuurlijk ontzettend veel gebeurd tijdens de oorlog. Een groot deel hiervan is ook nog terug te vinden. Je kan bijvoorbeeld langs sniper alley lopen. Niet meer bijzonder op dit moment, maar het is een bijzondere (zwarte) plek geweest in de geschiedenis. Ook kan je bijvoorbeeld alle kerkhoven zien die rondom en in de stad liggen. Omdat het allemaal witte kruizen zijn, vind ik het ontzettend imponerend. Naast de geschiedenis van de Yoegoslavië oorlog, is Sarajevo ook de plek geweest waar de Eerste Wereldoorlog ontstaan is. De brug die hier een grote rol in heeft gespeeld is een belangrijke trekpleister.


 

Yellow Bastion
Het Yellow Bastion is een fort dat in de stad gelegen ligt op een heuvel. Het fort opzich is niet bepaald bijzonder, maar je hebt wel een heel mooi uitzicht over de stad Sarajevo. Het is een klein klimmetje maar dat is zeker de moeite waard. Wel is het hier altijd ontzettend druk, maar het is gratis, dus ik zou zeker aanraden om hier een half uurtje heen te gaan en gewoon lekker te zitten. Detail: voor de mensen die de film Welcome to Sarajevo (aanrader!!) hebben gekeken, het eindshot bij deze film is op het Yellow Bastion.

post a comment