Top

Justtravelme

Na de afgelopen jaren voornamelijk artikelen te hebben geplaatst over Europa of Azië is het eens tijd voor een ander gebied. Dit jaar ben ik op vakantie geweest naar Mexico. Een erg mooie bestemming en ik heb weer veel dingen gezien om over te schrijven. Vandaag vertel ik meer over wat te doen in Tulum. Wat zijn de mooiste plekjes die je zeker niet mag missen.

 

Ruïnes
Waar Tulum echt om bekend staat zijn de ruïnes. Dit zijn overblijfsels uit de tijd van de Maya’s. het terrein is niet zo uitgebreid en gebouwen zijn ook minder imposant als in Chichen Itza, maar het blijft de moeite waard om te gaan kijken. Vooral om de locatie waar de ruïnes zich bevinden. Namelijk op de rand van de rotsen en met uitzicht op de zee en stukken strand. Het terrein is behoorlijk groot en je kan wel een uurtje of 2 rondkijken. Uiteraard moet je entreegeld betalen en je zal vervoer moeten regelen. Als je een huurauto hebt, dan kan je parkeren vlakbij de ingang. Heb je dat niet, dan zou ik een fiets huren en erna toe fietsen. Eventueel kan je ook naar het strand er vlakbij, maar dat ligt aan de zeewier. Toen ik er was, was het zeewier overal en bleef er helaas geen strand over.

 

 

Cenotes
Zoals overal in Mexico zijn er ook rond Tulum meerdere cenotes te vinden. De meest bekende zijn de cenotes van Dos Ojos. Deze liggen een stukje buiten het centrum van Tulum. Zoals eigenlijk overal in Mexico moet je ook bij deze cenote entreegeld betalen. In een klein deel van deze cenote mag je vrij zwemmen, maar wil je echt alles ontdekken dan moet je een snorkel of duiktour boeken. Zelf ben ik niet in deze cenote geweest, omdat ik niet voldoende tijd had en een andere koos. Het schijnt wel een prachtige plek te zijn, maar ook heel erg toeristisch. Omdat deze cenote nog wel een stukje verder fietsen is, heb je ook nog 2 dichterbij. Cenote Calavera om mee te beginnen is een kleine net buiten de stad. Je moet hier entree betalen, maar kan hier verder alles bekijken zonder tour. Zelf ben ik hier niet geweest, omdat het schijnt dat er een waas van zonnebrand op het water drijft. Dat is natuurlijk best smerig. Dan de laatste cenote is de gran cenote. Deze ligt aan dezelfde weg maar dan een stukje verder. Deze plek is ook behoorlijk druk, omdat er veel locals komen. Maar wat mij betreft zeker de moeite waard. Ook dit keer moet je entree betalen, maar daarna mag je zelfstandig alles doen. Er is een grote cenote waar je in kan snorkelen en zwemmen (snorkelspullen en kluis kunnen eventueel gehuurd worden) en daarnaast is er een groot grasveld om te zonnen. Ook zijn er een aantal hangmatten en tafeltjes. Neem wel je eigen eten enzo mee. Waar je wel op moet letten is dat je eerst onder de douche moet voordat je de cenote in mag. Hier wordt streng op gelet. Ook je haar moet nat zijn van de douche, anders kom je er niet in. Een goede maatregel, want je wil niet dat alles aangetast wordt door je zonnebrand.

 

 

Shoppen
Tulum is perfect om te shoppen. Niet bij grote ketens, maar wel bij allerlei schattige winkeltjes. Je kan hier echt de leukste souvenirs kopen of natuurlijk gewoon wat leuks om zelf te gebruiken de rest van je vakantie. De meeste winkeltjes zijn gelegen in de hoofdstraat van Tulum. Dit is niet heel moeilijk te vinden. Er is ontzettend veel keuze. Van goedkope spullen in een rommelwinkeltje tot dure merken bij boetiekjes. Bij de kleine winkeltjes moet je er wel op letten dat je zeker nog best wat van de prijs kan afdingen. Doe dit dan ook zeker! Veel winkeltjes verkopen dezelfde soort spullen, dus lukt het afdingen niet goed genoeg naar je mening. Loop dan verder naar het volgende winkeltje en kijk hoever je komt.

 

 

Strand
Als laatste de bezienswaardigheid waardoor Tulum best wel populair en bekend door is geworden. Namelijk de prachtige witte stranden. In Tulum heb je een lange kustlijn die makkelijk te vinden is vanuit het dorp (kost je wel ongeveer een half uur fietsen). Het schijnt dat de stranden echt schitterend zijn. Helaas heb ik daar weinig van kunnen zien. Toen ik namelijk in Mexico was (juni 2019) was er sprake van een enorme zeewierplaag (gevolg van de global warming). Ik wist dit voordat ik weg ging, maar heb het eigenlijk nergens gemerkt tot in Tulum. Overal was het namelijk netjes opgeruimd, maar in Tulum helaas niet. Daardoor waren de zee en het strand eigenlijk niet de moeite waard. Het lag en dreef namelijk vol zeewier en stonk ook nog eens vreselijk. Hou dus van te voren goed de laatste ervaringen in de gaten (bijvoorbeeld op Twitter). Het zou zonde zijn als je voor het strand komt en het strand is te vies. Mocht het weer schoon zijn, dan heb je 2 mogelijkheden om naar het strand te gaan. Namelijk bij een hotel of restaurant aan de kust (kost wel iets. Soms moet je het bedje betalen, maar het kan ook zijn dat je minimaal een bepaald bedrag in de bar moet uitgeven). De andere optie is om naar het publieke strand te gaan. Er hangen wel wat bordjes dus ze zijn best redelijk te vinden.

 

post a comment