Top

Justtravelme

Zoals al eerder op mijn blog te lezen was, woon ik sinds een maand in Zwitserland. Toen wij de eerste keer hier kwamen voor een sollicitatiegesprek waren we er op ingesteld dat alles een stuk duurder zou zijn dan in Nederland. Toch schrokken we ons rot. Acht euro voor een pond gehakt bijvoorbeeld. Man dan moet je wel genoeg verdienen om een beetje rond te komen. Gelukkig ligt het salaris een stuk hoger dan in Nederland. Dat moet ook wel, want anders kom je niet rond. Vandaag vertel ik wat meer over de kosten van wonen in Zwitserland.

 

Vaste lasten
Mijn vaste lasten zijn hier behoorlijk hoog. Gelukkig woon ik in een redelijk goedkoop deel van Zwitserland qua huizen. Ik betaal nu 900 Frank voor een flatje met twee slaapkamers. Vergeleken met Nederland behoorlijk aan de prijs dus, maar in Zwitserland valt het wel mee. Zo betaal je in Zurich minimaal 700 Frank voor een kleine kamer. Wel zit bij deze prijs een aantal dingen bij in. Zo is het inclusief nevenkosten (bijv water en verwarming) en zit er ook een garage bij. Dat is wel iets waar je op moet letten, want bij de meeste flats moet je zelf nog een parkeerplaats erbij huren. Reken ook op die kosten. Daarnaast moet je natuurlijk een internet en tv abonnement hebben. De meeste pakketten liggen hier zo rond de 50 Frank. Vervolgens heb je nog een dure kostenpost vergeleken met Nederland en dat is de zorgverzekering. Als je geen extra eigen risico wil (eigen risico is ongeveer gelijk aan Nederland), dan kost een basisverzekering je 300 Frank per maand. Ik neem er 1 met 1000 Frank eigen risico en dat kost dan 240 Frank per maand. Best aan de prijs dus. Verder heb je nog een aantal kosten die ik in Nederland ook had. Mijn autoverzekering en wegenbelasting betaal ik gewoon in Nederland, want heb mijn auto meegenomen voor de eerste tijd. Alleen de verzekering is een beetje duurder, omdat ik nu in principe meer kilometers rij. Als laatste nog mijn mobiele telefoon. Ik heb nog gewoon een Nederlands abonnement, want bel toch vrijwel niet en het kost maar een tientje per maand.

 

Variabelen
Onder de variabelen vallen bij mij de kosten van boodschappen, benzine en leuke uitjes. Voor benzine reken ik op dit moment 100 Frank per maand. Nu in de winter kom ik hier lang niet aan, want doe eigenlijk vrijwel alles met de fiets. Maar ga ik naar Nederland dan ga ik er natuurlijk ruim overheen. Hier in Zwitserland is de prijs van benzine ongeveer gelijk aan de prijs in Nederland. Maar ga ik de grens hier over naar Oostenrijk (ongeveer 5 km hier vandaan), dan kost een liter nog maar 1,20. Best de moeite waard dus om daar te gaan tanken. Helemaal als ik er toch langs kom met boodschappen doen. Daarnaast de boodschappen, hier reken ik 250 Frank per maand voor. Dit lukt echt makkelijk als je regelmatig in Oostenrijk boodschappen gaat doen. In Zwitserland is het ontzettend duur namelijk. Daar betaal je voor een pond gehakt zo 8 euro. Daarom ga ik regelmatig op de fiets richting Oostenrijk om goedkoop boodschappen te doen.

 

Vallen de prijzen in Zwitserland je mee of tegen?

Comments:

 • 2 februari, 2017

  Dat kan tegenvallen aan emigreren. Wij hadden hetzelfde, van Groningen naar Vancouver, BC is echt factor x duurder. Het went!
  Je hebt geluk dat je naar de ‘buren’ kan voor boodschappen en benzine. Heb je het naar je zin?

  reply...
 • 5 februari, 2017

  Het valt mij eigenlijk nog wel mee. Ik woon in de randstad dichtbij het centrum en de huur van ons appartement is ook niet mild.

  reply...

post a comment