Top

Justtravelme

De afgelopen jaren ben ik meerdere keren naar Azië op vakantie geweest. Eén van de dingen waar dit continent bekend van is, zijn de lekkerste streetfood gerechten. Uiteraard heb ik dit ook iedere dag gegeten. Er is zo ontzettend veel lekkers te vinden op de straat en het kost ook nog eens vrijwel niks. Ik ben behoorlijk kieskeurig, maar er is zoveel keuze dat je altijd wat kan vinden. Vandaag heb ik de lekkerste gerechten op reis voor je op een rijtje gezet.

 

Wonton Mee
Het lekkerste eten dat ik ooit in het buitenland heb gehad, was Wonton Mee. Een gerecht wat origineel afkomstig is uit China, maar een Maleisisch gerecht is geworden. Vooral in Chinatown in de verschillende plekken kun je dit gerecht vinden. Ikzelf heb het vrijwel iedere dag gegeten in Georgetown Penang. Wonton Mee is te verkrijgen in twee verschillende versies. De soup versie en de dry versie. De soup versie spreekt wel voor zich, namelijk dat het gerecht geserveerd wordt in een bouillon. De dry versie lijkt ook wel een beetje soep, want het wordt geserveerd in een laag sojasaus. Maar wat is het nou voor gerecht? Wonton mee is een noodle gerecht met groenten, wonton en stukken varkensvlees. Meerdere delen van een varken wordt gebruikt. Echt een heerlijk gerecht!

 

Bakso
Als tweede een gerecht afkomstig uit Indonesië, namelijk Bakso. Bakso is een noodlesoup met grote rundvleesballen en is een favoriet gerecht om op straat te eten. Vooral in Yogyakarta is deze soup overal te vinden. Het kost echt niks, het is heerlijk en het is daarnaast ook heel erg voedzaam. Eigenlijk stelt het gerecht niet heel veel voor. Het is bouillon met daarin noodles, grote rundvleesballen en een klein beetje groente. Wat mij betreft echt mijn favoriete gerecht uit Indonesië.

 

Egg Pancake
De egg pancake is niet een gerecht afkomstig uit één bepaald land. Eigenlijk overal in Zuidoost Azië kun je dit gerecht vinden op de verschillende straatmarktjes. Vooral in Thailand is dit gerecht eigenlijk op iedere hoek van de straat te vinden. Het is een simpel gerecht en je moet er meerdere eten om vol te raken, maar daar is de prijs dan ook naar. Het is een dunne pannenkoek waarop een eitje gebakken wordt. Vervolgens wordt de pannenkoek weer dichtgevouwen als een envelopje. Oftewel je hebt dus een pannenkoek met daarin een gebakken eitje. Heerlijk! Helemaal als er ook nog wat vanillesaus overheen gegoten wordt. Ook heel goed te eten als dessert.

 

Nasi Goreng
Nogmaals een gerecht uit Indonesië en dit keer een gerecht dat ook in Nederland veel gegeten wordt. Namelijk Nasi Goreng, oftewel gebakken rijst zoals de vertaling is. Het wordt in Indonesië veelal als ontbijt gegeten want het zijn eigenlijk van oorsprong kliekjes die worden opgebakken. Het recept is overal anders, maar meestal is het gebakken rijst met kruiden en daarnaast kip. Zelf heb ik meerdere keren Nasi Goreng in Indonesië op straat gegeten. Echt doen als je er een keer bent. Alleen op Nusa Penida was het niet zo lekker. Daar waren verder geen toeristen en was het gewoon klaargemaakt zoals altijd. Veel te pittig voor mij

 

 

Dal Bhat
Dit gerecht is afkomstig uit Nepal en is het nationale gerecht van dit land. Normaal heb je wel vaker nationale gerechten die regelmatig gegeten worden, maar dat is met Dal Bhat heel erg het geval. De meeste mensen in Nepal eten namelijk niets anders. Ze eten meerdere keren per dag Dal Bhat en dat iedere dag. Je zou zeggen dat het niet echt lekker meer is dan, maar dat wordt tegengesproken. Natuurlijk is het ook als kostenoverweging, want Dal Bhat is een goedkoop gerecht. Dal Bhat is grotendeels een vaststaand gerecht, maar iedere familie heeft zijn eigen recept. Het bestaat altijd uit linzensoep met rijst en groenten. Eventueel kunnen er ook stukjes kip bij geserveerd worden. Bij de meeste recepten in Nederland is het een vegetarisch gerecht, maar dat is in Nepal niet altijd het geval. Meestal wel maar de mensen die wat meer geld te besteden hebben serveren het met stukjes kip.

 

Baguette
Niet persé een heel bijzonder gerecht, maar wel verrukkelijk. Deze broodjes vind je overal in Laos, een overblijfsel uit de Franse tijd. Eigenlijk iedere dag haalde ik op de markt van Luang Prabang twee keer een baguette. Eentje als ontbijt en eentje als lunch. Heerlijk! Je hebt heel veel verschillende vullingen om uit te kiezen. Zelf nam ik meestal de egg baguette. Dit was een half stokbroodje met daarop ei, mayonaise, tomaat, komkommer en chilisaus. Maar er zijn nog veel meer heerlijke dingen.

 

 

Helaas heb ik destijds geen foto’s gemaakt van mijn eten. Jammer maar het is niet anders!
Daarom heb ik een aantal foto’s van Pixabay gebruikt

post a comment