Top

Justtravelme

Tuol sleng gevangenis

Cambodja heeft een heftige geschiedenis. De meeste mensen zullen het wel weten, maar nog niet al te lang geleden werd het land geteisterd door de Rode Khmer onder leiding van Paul Pot. Dit leger vermoorde ongeveer een derde van de inwoners, omdat deze mensen te geleerd waren. Paul Pot wou een staat met alleen maar boeren en mensen die te slim waren of er te geleerd uitzagen werden vermoord. Nog altijd merk je de nasleep van deze tijd. Omdat de meeste geleerde mensen vermoord werden, moet het land weer helemaal opnieuw opgebouwd worden. Wil je meer over deze tijd weten? Ontdek de geschiedenis van Cambodja in Phnom Penh.

 

Tuol Sleng
De Tuol Sleng gevangenis is één van de meest besproken plekken in Phnom Penh als het gaat om de geschiedenis van dit land. Zoals al genoemd wou Paul Pot een staat met alleen maar ‘domme’ mensen. Iedereen die te slim was of er te slim uitzag werd in de gevangenis gegooid. De Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh is één van de meeste beruchte gevangenissen uit die tijd. Veel mensen die hier hebben gezeten hebben het er niet levend vanaf gebracht. Of ze zijn in de gevangenis zelf overleden of ze zijn naar de killingfields gebracht. Hedendaags is deze gevangenis omgebouwd als museum. Je loopt over hetzelfde terrein als toen en kan ook een kijkje nemen in de oude cellen. Heel indrukwekkend maar vooral de verhalen die hier aan de muur verteld worden maken je echt stil. In eerste instantie zijn de meeste mensen gewoon een slachtoffer, maar zodra je het verhaal erachter te weten komt krijgt diegene ook een gezicht. Als je in Phnom Penh bent dan moet je gewoon een kijkje gaan nemen in het Tuol Sleng museum, want het is een zwarte bladzijde van de geschiedenis, maar het zal je het land op dit moment ook beter leren begrijpen. Plus ik vind dat je ook alles moet weten van de zwarte geschiedenis. In het museum kan je kiezen voor een audiotour, maar ik ben gewoon op eigen houtje rondgelopen. Op deze manier krijg je ook alles wel mee.

 

 

Killingfields
De plek waar de meeste gevangenen heen gebracht werden waren de killingfields. Er zijn meerdere killingfields in Cambodja maar de meest bekende is Choeung EK. Dit veld is een klein stukje buiten Phnom Penh gelegen en worden door de meeste backpackers bezocht. Je kan hiervoor een tuktuk aanhouden op straat. Deze brengt je naar het ingang en zal daar blijven wachten om je weer terug naar het centrum van de stad te brengen. Aangekomen bij de killingfields krijg je aan audiotour die je zeker moet luisteren. Ga niet met een groepje op pad, maar lekker alleen want zo komen de verhalen veel meer binnen. Het is een vreselijke plek om heen te gaan, omdat er ontzettend veel mensen zijn vermoord en dit heel erg binnen komt. Maar daarnaast is het ook een hele vreedzame en mooie plek. Echt heel goed gedaan dus, het is namelijk ook tegelijk een herdenkingsplek. Vooral de killingtree maakte heel erg veel indruk. Tegen deze boom zijn ontzettend veel kinderen doodgegooid. Maar ook hier, het komt ontzettend hard binnen, maar omdat er allemaal gekleurde armbandjes aan de boom hingen was het tegelijk ook een mooie plek.

post a comment