Top

Justtravelme

Murals Belfast

Zoals al eerder aangegeven ben ik vorige week naar Belfast geweest voor een korte stedentrip. Een erg mooi weekend waarin ik vrijwel alle mooie plekken van deze bijzondere stad kon zien. Een verslag van mijn stedentrip kun je hier vinden. Omdat er zoveel verschillende dingen te zien waren in Belfast ga ik binnenkort een artikel schrijven met in het kort alle hoogtepunten, maar daarnaast ga ik ook losse artikelen schrijven over plekken die mij bij zijn gebleven. Eén daarvan is de street art die je overal in Belfast tegen komt. Vandaag vertel ik daarom meer over street art in Belfast.

 

Queen’s quarter
Belfast heeft heel veel plekken waar je street art terug kunt vinden. Vandaag vertel ik je wat meer over drie van de belangrijkste plekken. De eerste is Queen’s quarter. Dit is een wijk in het centrum van Belfast. Als je naar het Titanic museum gaat, moet je daarom ook even langs deze week lopen. Mocht je niet weten waar je precies moet zijn hou dan de bordjes met St. Anne’s cathedral aan. In de straat van deze kathedraal vind je namelijk een aantal mooie plekken om street art te spotten. De beste plekken hiervoor zijn: Commercial court en Donnegal street place. Beide zijn zijstraten van Donnegal street. Het zijn smalle straatjes die niet echt opvallen, maar daardoor ook minder ontdekt zijn.

 

 

Shankill Road
Deze weg is de belangrijkste weg in de wijk Shankill. Zoals misschien wel bekend waren er in Noord-Ierland ‘the Troubles’ een strijd tussen de katholieken en de protestanten. Tijdens deze periode zijn er veel mensen vermoord en was er een grote strijd tussen Shankill Road en Falls Road. Tussen deze twee straten stond daarom ook een immense muur. Er is nog best veel terug te vinden vanuit deze periode. De vele muurschilderingen zijn hier het grootste voorbeeld van. Als je over Shankill Road loopt zie je nog niet heel veel street art, maar als je de woonwijken zelf in loopt zeer zeker wel. Om alles goed te kunnen zien, kun je gebruik maken van een black cab tour. Dat heb ik niet gedaan, want ben gewoon zelf rond gaan lopen. Gewoon een beetje de taxi’s in de gaten houden.

 

 

Falls Road
Deze straat was/is de vijand/buurman van Shankill Road. Ook hier vind je heel veel muurschilderingen terug en dit keer veel meer langs de doorgaanden weg. Heel handig, want zo hoef je niet zomaar wat woonwijken in te lopen. Niet dat ik mij niet veilig voelde ofzo, nee der was niks aan de hand, maar je hoeft gewoon veel minder te zoeken. Zelf ben ik zoals al gezegd gaan lopen vanaf het centrum. Wil je dit ook doen, dan zou ik ervoor kiezen om te beginnen aan de oostkant van Shankill Road en dan te lopen tot Lanark Way. Eventueel kun je nog een stukje verder lopen naar het kerkhof en vervolgens weer omkeren. Als je Lanark Way uitloopt sla je vervolgens links af naar Springfield Road. Een stuk rechtdoor en je komt op Falls Road uit. Hier zou ik zelf linksaf slaan, omdat daar veel street art is. Eventueel kun je vanaf hier ook naar de Peace Walls. Dit is wel even zoeken, maar hou vooral de black cab taxi’s in de gaten en loop dezelfde richting uit.

post a comment