Top

Justtravelme

Stari Most brug Mostar Bosnië

Als je op reis bent in Bosnië Herzegovina, dan is één van de steden die je moet bezoeken Mostar. Mostar werd gesticht in de 13e eeuw en behoort daardoor tot de oudste steden van de Balkan. In Mostar werd in 1566 een beroemde brug gebouwd: Stari Most. Tijdens de Joegoslavië-oorlog werd de brug gebombardeerd en hierbij werd de oude brug verwoest. De brug is na de oorlog weer helemaal opgebouwd en in 2004 geopend. In 2005 werd de brug en het bijbehorende oude centrum op de Unesco werelderfgoedlijst gezet.

 

Trein vanaf Sarajevo
Om in Mostar te komen kan je de trein nemen vanaf Sarajevo (2x per dag) of de bus vanaf een stad in Kroatië. De trein vanaf Sarajevo is een aanrader. Je vertrekt aan het begin van de ochtend en de trein doet er een uur of 4 over. De treinreis alleen al is een reden om te gaan door de prachtige omgeving.
IMG_2924

 

Bezienswaardigheden Mostar
Mostar zelf is niet zo groot en daarom is twee dagen wel genoeg om er rond te kijken. Wil je ook nog naar mooie plekken in de omgeving, dan zou ik drie dagen heengaan. Het hoogtepunt is natuurlijk de Stari Most brug. Hier kan je over heenlopen en vanaf de burg heb je een mooi uitzicht. Over de brug lopen ook altijd een aantal lokale acrobaten. Ze doen net alsof ze willen springen, maar dit gebeurd maar enkele keren per dag (alleen als ze genoeg geld hebben gekregen van toeristen). Om dit te kunnen aanschouwen is het het mooiste om naar beneden te lopen en op het kleine strandje te gaan staan.
Verder is de omgeving van de brug ook erg mooi. Dit is namelijk het oude centrum van Mostar. Er zijn onwijs veel toeristenwinkeltjes, maar die verkopen allemaal hetzelfde. Het mooiste is gewoon door het centrum lopen en je verwonderen van de oude gebouwen. Wil je de brug en het oude centrum goed bekijken, overnacht dan in Mostar, zodat je voor de hordes Chinese toeristen ontloopt.
Genoeg gehad van het oude centrum, loop dan naar een mooi park in de omgeving. Het mooiste park is te vinden op ongeveer 10 minuten lopen van de brug. Loop dan over de brug niet in de richting van het treinstation, maar juist de andere kant op. Ook een rondje door de stad lopen levert voldoende foto waardige gebouwen op. Er staan heel veel vervallen gebouwen, maar ook kogelgaten die nog altijd in veel gebouwen zitten.

 

Springen van de Stari Most brug
Nog even een aanvulling: toen ik in Mostar was, was er ook een Australische jongen die van de brug af wou springen. Nou dat kon wel tegen betaling zodat er duikers zouden zijn. Dit is niet nodig geweest, maar hij is wel helemaal verkeerd terecht gekomen. Hij heeft hierbij twee wervels gebroken en moest direct gestabiliseerd naar Sarajevo vervoerd worden. Vanuit het ziekenhuis in Sarajevo is hij vervolgens met een speciale vlucht terug naar Australië gevlogen. Ook al heb je genoeg lef om eraf te springen, ik zou het toch maar laten!

post a comment