Top

Justtravelme

Albanië is niet echt een land waar je snel voor kiest als je op vakantie gaat. Toch is het een land waar veel te vinden is en het land is nog niet ontdekt door het massatoerisme. Albanië is nog maar een jaar of 20 open voor toeristen. Daarom is het op veel plaatsen nog steeds authentiek en is het grootste deel van het land nog niet verwesterd. Wat mij opviel was het grote aantal daklozen in Tirana. Onder andere dat maakte mijn beeld van de stad toch wat triest. Ga je naar Albanië, dan is Tirana toch een punt waar je langs zou moeten. Er is niet veel te zien in de stad, maar als je er toch bent is het wel handig om te weten welke bezienswaardigheden Tirana heeft. Daarom vandaag een blog over wat je moet doen als je toch in Tirana bent.

 

Bezienswaardigheden Tirana
In Tirana zijn niet heel veel bezienswaardigheden. Daarom dit keer drie dingen die je kan bezichtigen in Tirana. Om te beginnen is het Skanderberplein niet te missen. Dit is een soort van parkje met een groot beeld van Skanderbeg. Daarnaast dient het ‘plein’ als een soort grote rotonde. Loop je vanaf het plein in zuidelijke richting, dan zie je na een paar honderd meter een grote piramide naast je. Dit is een oud vervallen gebouw dat wel symbool staat voor Tirana.  In deze piramide was vroeger het mausoleum van Hoxha gevestigd. Op dit moment wordt er vrij weinig met het gebouw gedaan, maar toch laten ze hem staan. Loop je nog wat verder door, dan kom je vanzelf uit bij een enorm park. Hier kan je je wel meerdere uren vermaken. Aan de rand van het park is een meer en vanaf de oever heb je een mooi uitzicht over de buitenwijken van Tirana.
Wat je ook nog kan doen, maar ik niet gedaan heb, is naar het oosten van de stad gaan. Daar kan je met een kabelbaan naar boven en heb je een mooi uitzicht over de stad.

Ik vond Tirana een bijzondere stad. Vooral omdat het niet aanvoelt alsof je in de hoofdstad bent. Ik heb mij er twee dagen vermaakt en dat is ook wel genoeg qua tijd. Wat is een mindere kant van de stad vond, waren de vele zwervers en zwerfhonden. Er liepen zoveel zwerfkindjes rond dat ik mij er naar van begon te voelen. Dat dat kan terwijl het nog gewoon Europa is. Natuurlijk zijn er ook in de rest van Europa zwerfkinderen, maar zoveel als in Tirana heb ik er nog nooit gezien.

Bezienswaardigheden Tirana

Skanderbeg plein met een standbeeld van Skanderbeg

 

Bezienswaardigheden Tirana

Universiteit van Tirana

 

Bezienswaardigheden Tirana

Comments:

 • 11 december, 2015

  Albanië is niet echt een land waar ik aan denk als ik een vakantie wil boeken. Lijkt me wel bijzonder, ook om dat grote verschil van welvaart te zien.

  reply...
 • Fenrir

  11 december, 2015

  Inderdaad niet iets wat direct op mijn “bucketlist van landen” staat, maar volgens mij wel een erg interessant land. Kan me voorstellen dat zoveel daklozen wel even slikken is, helemaal kinderen, dan hebben wij het toch maar goed hier…

  reply...
 • 11 december, 2015

  Het is niet een land waar ik direct aan denk als ik een vakantie boek. Wellicht leuk om tijdens een rondreis eens te bezoeken.

  reply...
 • 11 december, 2015

  Goh wat bijzonder en indrukwekkend! Albanië staat hier wel vrij hoog op het lijstje omdat ik toch wel her en der zie en hoor dat het er prachtig kan zijn. Ook de dingen die jij noemt lijken me erg interessant! De daklozen is inderdaad heel treurig, maar wel de realiteit hoe triest ook.
  Ook al vind ik het heel naar om de armoede ergens te zien, toch ben ik er blij om dat ik het gezien heb. Dat geeft toch even een stuk meer besef en bewustzijn mee en voor mij dan ook meteen een drive voor mijn streven om goed te doen i.p.v. alleen om je eigen stukje op de aarde te denken. 🙂

  reply...
 • 7 januari, 2016

  Grappig om jouw verhaal te lezen; onze ervaring is heel anders. Wij waren deze zomer ook in Tirana en we vonden het een verschrikkelijk leuke stad. Vooral omdat het zo ontzettend niet-toeristisch en dus authentiek is. Tirana heeft inderdaad niet zoveel bezienswaardigheden, maar wel leuke winkeltjes en hippe restaurants en cafés. Wij vonden het vooral leuk om er ’s avonds rond te lopen als alle locals ook op pad gaan. Lekker een terrasje pakken, de stad beleven en onder de mensen zijn. Zwervers hebben we er niet gezien. En voor als je het leuk vindt; wij zijn wel met de kabelbaan naar Mt Dajti gegaan (http://reiswijzerkidsenco.nl/highlight-tirana-de-slappe-lach-in-de-dajti-express).

  reply...
 • 18 januari, 2016

  Helemaal mee eens! Albanië heeft ook prachtige stranden, mooi weer, bergen en kiezelstranden. Ook bekend om hun fel blauwe bron “blue eye”. I love it

  reply...

post a comment