Top

Justtravelme

Zoals ik in een eerder bericht al schreef, heb ik de laatste maanden nauwelijks iets aan sport gedaan. Dat was een paar jaar hiervoor wel een ander verhaal. Toen zat ik zo ongeveer 20 uur per week op mijn fiets. In die tijd heb ik ook heel veel mooie routes kunnen fietsen. Al eerder schreef ik over op pad gaan in Nederland. Dat kan natuurlijk ook prima op de fiets. Maar wat zijn nou de mooiste fietsroutes van Nederland?

 

Limburg
Het eerste gebied is eigenlijk alleen aan te raden op de racefiets. Dit in tegenstelling tot de volgende twee die ook gerust op de gewone fiets gedaan kunnen worden. Zuid Limburg is daar gewoon te zwaar voor. Toen ik in Tilburg woonde nam ik regelmatig de trein naar Maastricht om daar te kunnen gaan trainen. Heerlijk in de bergen. Een vaste route had ik niet, maar er is zoveel te verzinnen. Handig is om een tactisch begin en eindpunt te hebben en vanuit daar te kijken welke leuke bergen er in de buurt zitten. Zelf koos ik altijd voor Maastricht en ging dan onder andere naar de Bemelerberg, Eyserenbosweg, Kneutenberg en uiteraard de Cauberg. Daarnaast reed ik vaak ook even naar het drielandenpunt om vanuit door een stukje door België te doen. Als je GPS mee hebt, dan is het super om gewoon wat rond te rijden. Eventueel kan je ook stukjes van de Amstel Goldrace route nemen. Die is tegenwoordig het hele jaar door uitgepijld.

D

uinen
Nog een prachtig gebied om doorheen te fietsen zijn de duinen. Mijn favoriete stuk is het fietspad tussen Kijkduin en Scheveningen. Echt een prachtig stuk waarmee je dwars door de natuur fiets. Als je wil kan je onderweg afstappen en een wandeling door de duinen zelf maken. Nu zullen er nog wel meer mooie stukken duin in Nederland zijn, maar van waar ik geweest ben vond ik dit het mooiste. Vooral in het voorjaar en de herfst is het er prachtig. Hartje zomer kan het er wel giga druk worden en dat haalt meestal de charme weg van een plek, maar het blijft nog altijd een aanrader.

 

 

Weerribben
Als laatste een gebied waar ik heel veel heb getraind. Ik kom namelijk uit Meppel en de weerribben liggen zowat in de achtertuin. Er zijn veel verschillende rondjes te maken, maar je moet wel altijd opletten. Er zitten namelijk stukken tussen waar maar 1 weg is, omdat het tussen de meren ligt. Daardoor moet je van te voren wel even nadenken over de route anders kan je nog wel eens stukjes twee keer moeten doen. Voor mij is dit gebied niet heel bijzonder meer, maar vooral in de zomer wordt het gebied overspoeld door fietstoeristen. Logisch ook want dit zie je niet overal. Je kan prachtig tussen alle meertjes en rivieren doorfietsen. Kom je in het voorseizoen dan is het ook supermooi om dwars door Giethoorn te gaan. Helaas lukt dit niet in het hoogseizoen, want dan loopt het vol met toeristen. Let tijdens het fietsen in dit gebied wel goed op de bruggetjes. Soms staat er dat fietsers moeten afstappen. Doe dit dan ook! Ik deed het nooit want kwam toch wel boven. Tsja totdat er in een brug diepe spleten zaten en mijn voorwiel opeens 10 cm naar beneden zakte. Om te navigeren zijn mooie plekken: Dwarsgracht, Giethoorn en Blokzijl.

 

post a comment