Top

Justtravelme

Peacewall belfast Noord-Ierland

Er zijn nog vele muren in de wereld. Een aantal hiervan zijn erg bekend onder toeristen. Voorbeelden hiervan zijn  de Berlijnse muur en de Chineze muur. Er zijn daarnaast ook nog muren die een stuk minder bekend zijn in de wereld, maar wel een grote invloed hebben gehad. Een voorbeeld hiervan in de muur in Belfast. Waarschijnlijk heb je hier wel eens iets over gehoord, maar het is niet heel erg bekend. Een bijzondere plek om naar toe te gaan in Belfast om meer te ontdekken over deze muur is de Peacewall in Belfast. Hier kun je meer te weten komen over deze heftige geschiedenis en daarnaast kun je ook de muur bekijken.

 

Geschiedenis
Uiteraard ga ik hier niet de hele geschiedenis van Belfast vertellen, maar een klein stukje vind ik wel op zijn plaats. De muren in Belfast zijn gebouwd na gewelddadige incidenten in 1969. Deze incidenten speelden zich af tussen de protestanten en de katholieken. In de jaren die erop volgden zijn de spanningen meerdere malen geëscaleerd. De muren werden vooral gebruikt als scheiding, maar ook om voorwerpen tegen te houden die men over de muur probeerden te gooien. Daarom is de muur ook een meter of 7 hoog. Nog altijd staan er behoorlijk wat muren, maar Belfast wil schoon schip maken en zo moeten de komende jaren alle muren verdwijnen. Jammer, want sommige delen zijn erg mooi qua street art.

 

 

Waar moet je naar toe?
Als je zelf een kijkje wil nemen bij de Peacewall in Belfast en daarnaast ook de originele muur wilt zien, dan heb je verschillende opties. Verreweg de meest gekozen optie is het nemen van een black cab tour. Deze taxi met gids neemt je mee door het westen van Belfast en laat je alle belangrijke plekken uit het verleden zien. Daarnaast is vooral de street art een belangrijk onderdeel van deze tour. Zelf koos ik ervoor om op eigen houtje alles te gaan ontdekken. Ik ging lopend door de wijken heen en zag zo ontzettend veel street art en uiteraard ook de muur. Meer over street art kun je hier vinden. Zelf nam ik de route: Shankill Road – Lanark Way – Springfields Road – Falls Road. Op Falls road kun je afslaan naar de Peacewall. Hiervoor sla je bij onderstaande streetart af naar links. Je loop vervolgens richting en langs de kathedraal (hiervoor moet je vlak voor de kerk links en vervolgens rechtsafslaan). Daarna is het aan het einde van de straat rechts afslaan. Het makkelijkste is om de taxi’s in de gaten te houden, want die gaan allemaal deze kant op. Ik heb meerdere verhalen gelezen over mensen die zich niet veilig voelden in deze wijk. Zelf heb ik hier niets van gemerkt, ondanks dat ik met een dure camera in mijn eentje op straat liep. Eén keer kreeg ik van twee mannen wat toegeroepen, maar dit is 10 keer erger in Den Haag als ik met een rokje rondloop.

 

post a comment