Top

Justtravelme

Sapa Vietnam

Een aantal weken geleden schreef ik mijn eerste artikel over een busreis in Azië. Wat niet heel veel mensen weten, is dat dit nogal een belevenis is. Daarom vind ik het leuk om de komende tijd wat meer te vertellen over mijn belevenis in de bus of trein dwars door Azië. Vandaag een reis die door twee landen gaat, namelijk Noord Vietnam en Laos. Mijn verslag van de busreis van Sapa naar Luang Prabang.

 

Start van de busreis
De busreis begon vanaf Sapa in Noord Vietnam. Ik had de dag van te voren een ticket gekocht en volgens de verkoper was dit in een toeristenbus (een bus die veel beter qua kwaliteit is dan de lokale bus). Helaas bleek wel weer dat je hier nooit op kan vertrouwen. Het werd dus een volgestouwde lokale bus vol met stapels zakken rijst en zelfs een aantal loslopende kippen. Heerlijk! Gelukkig zou de reis niet de hele dag duren, want ik zou moeten overnachten in Dien Bien Phu. Zoals altijd was het weer een tochtje met de nodige rondvliegende kotszakjes. Waarom moeten de lokale mensen toch de hele tijd alles eruit gooien. Misschien dat het oplucht, maar ik word er juist misselijker van. Dat in combinatie met een route dwars door de bergen zorgde ervoor dat ik na meerdere uren behoorlijk brak aankwam in Dien Bien Phu. Ik besloot om het eerste hotel maar te nemen, want zou de ochtend erop om 6 uur de bus moeten pakken naar Laos. Gelukkig was het hotel redelijk.

 

Mekong Luang Prabang Laos

 

Op naar Laos
De volgende ochtend pakte ik de bus van 6 uur. Het was nog niet al te druk in de bus en naast een paar lokale mensen zaten er alleen nog een paar Zwitsers in de bus. Het eerste stukje tot de grens van Laos was prima te doen. Bij de grens werden we als buitenlander behandeld en dat kostte extra geld. Helaas maar het was niet anders. Daarna ging de rit verder naar: Muang Khua. Dit zou ook het eindpunt zijn voor deze dag. We kwamen alleen best wel vroeg aan en de zoektocht naar een hostel was niet echt makkelijk. Er was vrijwel niks in dit dorp. Daarom besloot ik door te reizen naar Oudomxay. Probleem was alleen dat er geen bushalte was in de stad. Dat werd dus op goed geluk langs de doorgaande weg te gaan staan. Gelukkig lukte het en bereikte ik Oudomxay. Een wat mij betreft vreselijke stad met alleen maar hele vieze hotels. Helaas kon ik niet anders dan hier te overnachten.

 

Laatste stukje
De volgende ochtend pakte ik de rechtstreekste bus richting Luang Prabang. Mijn eindpunt van deze trip. Gelukkig was het laatste stukje prima te doen, want de bus was redelijk luxe en je kon prima zitten. Heel blij, want deze twee dagen waren wel erg slopend en al helemaal nadat je een aantal dagen trekking hebt gedaan. Gelukkig is Luang Prabang echt een heerlijk stadje om een tijdje te verblijven en dat heb ik dan ook maar gedaan. In totaal ben ik een week in dit fijne stadje geweest.

post a comment