Top

Justtravelme

Landeninformatie Bosnië
Een vakantie naar Bosnië op de planning? Dat moet je zeker doen, want het is een fantastisch land. Wat zijn belangrijke dingen die je zou moeten weten voordat je naar het land toe gaat? Vandaag in de categorie landeninformatie Bosnië.

 

Geschiedenis Bosnië
De belangrijkste gebeurtenis in de recente geschiedenis van Bosnië is de Joegoslavië-oorlog. In voormalig Joegoslavië regeerde Milosevic met een sterke hand en hij wou er alles voor doen om voor de Serven een einde te maken van de onderdrukking in het latere Kroatië, Bosnië en Kosovo. De andere landen waren het niet eens met dit beleid en wilden onafhankelijk worden. Dat was alleen niet de bedoeling en de Serven probeerden met alle macht zoveel mogelijk grondgebied te behouden. Dit lukte uiteindelijk niet helemaal en de andere landen werden onafhankelijk.

 

Taal Bosnië
Er wordt door het hele land Bosnisch gesproken. Bosnisch is afgeleidt van het voormalig Joegoslavisch. Na de oorlog vielen de landen uit elkaar en gingen ze allemaal verder met de taal die ervoor in alle landen gesproken werd. In de loop van de tijd zijn er een aantal nieuwe woorden in iedere taal bijgekomen vandaar dat het nu verschillende talen zijn. Het Bosnisch is voor ons eigenlijk nauwelijks te begrijpen. Wel zijn er een paar woorden die wat op het Engels lijken. Het alfabet lijkt op het Nederlandse alfabet en daardoor kunnen namen gewoon gelezen worden.

 

Munteenheid Bosnië
De munteenheid die gebruikt wordt is de Mark. Er wordt gebruik gemaakt van biljetten en van munten. Er zijn meerdere wisselkantoren waar geld gewisseld kan worden. Ook is het in toeristische gebieden zoals Mostar wel mogelijk om met euro’s te betalen. Pinnen is overal mogelijk is Bosnië.

 

Visum Bosnië
Voor Bosnië is geen visum nodig voor Nederlanders en Belgen. Wel moet er gereisd worden met een ID-kaart of nog liever een paspoort. Je krijgt bij de grensovergangen een stempel in je paspoort.

 

Klimaat Bosnië
Bosnië is een heuvelachtig land en heeft een gematigd zeeklimaat. Daardoor heeft het land vier seizoenen net als in Nederland. Bosnië is het hele jaar te bereizen, toch is het het handigste om rond de zomerperiode te gaan omdat het land er dan mooi groen en zonnig bij ligt.

 

Reisadvies Bosnië
Bosnië heeft een geheel groen reisadvies (MiBuZa). Dat betekend dat reizen zonder veiligheidsrisico’s mogelijk is. Wel moet je altijd opletten op scams of overvallen/zakkenrollen. Reizen naar Bosnië is dus prima te doen. Let wel op voor veranderingen van de situatie met betrekking tot de vluchtelingenstroom. Kijk wel altijd voor vertrek nog even naar het reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken voor huidige informatie.

post a comment