Top

Justtravelme

Landeninformatie Servië


Landeninformatie Servië
Een stedentrip naar Servië op de planning? Of misschien wil je wel een reis door het hele land maken. Wat zijn belangrijke dingen die je zou moeten weten voordat je naar het land toe gaat? Vandaag in de categorie landeninformatie Servië.

 

Geschiedenis Servië
De belangrijkste gebeurtenis in de recente geschiedenis van Servië is de Joegoslavië-oorlog. In voormalig Joegoslavië regeerde Milosevic met een sterke hand en hij wou er alles voor doen om voor de Serven een einde te maken van de onderdrukking in het latere Kroatië, Bosnië en Kosovo. De andere landen waren het niet eens met dit beleid en wilden onafhankelijk worden. Dat was alleen niet de bedoeling en de Serven probeerden met alle macht zoveel mogelijk grondgebied te behouden. Dit lukte uiteindelijk niet helemaal en de andere landen werden onafhankelijk.

 

Taal Servië
Er wordt door het hele land Servisch gesproken. Servisch is afgeleidt van het voormalig Joegoslavisch. Na de oorlog vielen de landen uit elkaar en gingen ze allemaal verder met de taal die ervoor in alle landen gesproken werd. In de loop van de tijd zijn er een aantal nieuwe woorden in iedere taal bijgekomen vandaar dat het nu verschillende talen zijn. Het Servisch is voor ons eigenlijk nauwelijks te begrijpen. Wel zijn er een paar woorden die wat op het Engels lijken. Het alfabet lijkt op het Nederlandse alfabet en daardoor kunnen namen gewoon gelezen worden.

 

Munteenheid Servië
De munteenheid die gebruikt wordt is de Dinar. Er wordt gebruik gemaakt van biljetten en van munten. Er zijn meerdere wisselkantoren waar geld gewisseld kan worden. Ook is het soms wel mogelijk om met euro’s te betalen. Pinnen is overal mogelijk is Servië.

 

Visum Servië
Voor Servië is geen visum nodig voor Nederlanders en Belgen. Wel moet er gereisd worden met een ID-kaart of nog liever een paspoort. Je krijgt bij de grensovergangen een stempel in je paspoort.

 

Klimaat Servië
Servië heeft een gematigd landklimaat. Daardoor heeft het land vier seizoenen net als in Nederland. Servië is het hele jaar te bereizen, toch is het het handigste om rond de zomerperiode te gaan omdat het land er dan mooi groen en zonnig bij ligt.

 

Reisadvies Servië
Servië heeft een geheel groen reisadvies (MiBuZa). Dat betekend dat reizen zonder veiligheidsrisico’s mogelijk is. Wel moet je altijd opletten op scams of overvallen/zakkenrollen. Reizen naar Servië is dus prima te doen. Kijk wel altijd voor vertrek nog even naar het reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken voor huidige informatie.

Comments:

  • 29 december, 2015

    Ook weer hele fijne informatie! Ik weet niet of dit land me trekt maar ik vind het echt tof dat je dit soort info zo deelt 😀

    reply...

post a comment