Top

Justtravelme

Het is alweer een tijd geleden dat ik een Leoni’s choices voor jullie heb geschreven. Mede door mijn reis door Indonesië is dit er nog niet eerder gekomen. Nu kreeg ik al een aantal berichtjes met de vraag of ik de komende tijd nog meer over Indonesië ga schrijven. Zeker weten! Ik zit nog met zoveel verhalen over dit prachtige land. Wel wil ik het wat afwisselen om mijn blog niet alleen over Indonesië te laten gaan. Daarom is het de komende weken een beetje wisselend over wat ik ga schrijven. Maar als je voor Indonesië komt kijken, kom dan regelmatig nog eens terug, want er komt zeker meer aan. Vandaag een rubriek die ik in het leven had geroepen: Leoni’s choices. Dit keer blijf ik nog heel even in de Indonesië sfeer. Leoni’s choices: Bromo of Ijen. Twee vulkanen in het oosten van Java.

Bromo
De Bromo is de meest westelijke van de twee vulkanen. De meeste mensen bezoeken deze vulkaan in twee etappes. Eerst vertrek je rond een uur of drie in de ochtend om met de jeep naar het viewpoint te gaan (super mooi, maar veel te toeristisch. Je moet een beetje asociaal zijn om een mooi beeld te hebben). Daarna ga je naar de voet van de klim vanwaar je naar boven naar de krater loopt. De omgeving van de Bromo is erg kaal en het lijkt er net één grote zandvlakte. Bij de krater zagen wij niet veel door de mist, maar het geluid dat je daar hoorde wat indrukwekkend.

Ijen
De Ijen is de meest oostelijke van de twee vulkanen. Het staat erom bekend dat hier een groot blauw krater meer is en dat er zwavel wordt gewonnen. Wij vertrokken ’s ochtend rond een uur of vier richting de vulkaan. Dat was ongeveer een uur rijden. Daarna was de bedoeling dat je de vulkaan ging beklimmen. Begin niet te snel wat het wordt er snel behoorlijk stijl. De klim is pittig, vooral omdat je merkt dat er minder zuurstof in de lucht zit. Eenmaal boven zie je overal zwaveldragers en zwaveldampen. Mij sloeg dit erg op mij buik en keel en heb er even van bij moeten komen. Je kan met een masker nog naar het kratermeer zelf toe, maar daar waren wij te moe voor (twee nachten maar vier uur slapen breekt op).

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Keuze
Ik vond zelf de Ijen het indrukwekkendste. De Bromo was ook mooi en dan vooral het viewpoint, maar ik vond de Ijen nog meer surrealistisch. Mijn mening kan wel wat beïnvloed zijn door het weer, want bij de Bromo was het best mistig en zo hadden we dus ook niet echt een heel mooi beeld. Wel vond ik de klim naar de Ijen veel zwaarder. Ik was echt blij dat ik boven was en dat was bij de Bromo veel minder.

Wil je nog meer foto’s van de IJen zien? Kijk dan hier.

post a comment