Top

Justtravelme

Indonesië Nusa Ceningan

In Azië kan je om geld te besparen af en toe kiezen om gebruik te maken van een nachtbus of een nachttrein. Naast geld besparen, bespaar je zo ook nog eens ontzettend veel tijd. Zelf heb ik ook meermaals een nachtbus of een nachttrein gepakt. Niet altijd is dit fijn, maar je moet de voordelen afwegen tegen de nadelen. Maar als je dan toch één van beide wilt kiezen, want is dan de beste optie? Leoni’s choices: Nachtbus of nachttrein?

 

Nachtbus
Zelf heb ik een aantal keren de nachtbus genomen. Dit was allemaal in Azië dus hoe het eraan toe gaat in de rest van de wereld kan ik niet zeggen. In Azië had je verschillende soorten nachtbussen. Zo heb ik in Laos wel eens in een gewone bus gezeten die dienst deed als nachtbus. Lekker comfortabel om de hele nacht te zitten. Verder heb ik in Vietnam ook twee verschillende nachtbussen gehad. De eerste was wel redelijk te doen. Deze had drie rijen met een soort van platte stoelen. Hierop kon je dus liggen slapen. Helaas zijn de bussen qua maat ingesteld op Aziaten en paste is met mijn 1.78 niet helemaal recht op de stoel. Dit werd een beetje knieën optrekken dus. De tweede was qua bedden zeer comfortabel, maar alleen als je met z’n tweeën reisde. Het waren allemaal twee persoonsbedden namelijk en als je alleen reisde kwam je met een wildvreemde in bed te liggen. Totaal niet chill dus, maar gelukkig waren en twee Britse backpackers die stennis schopten hierover met als gevolg dat ik samen met 1 ervan een 5 persoonsbed kreeg. Nog nooit zo lekker in een bus geslapen.

 

img_2168

 

Nachttrein
Ik heb een aantal keer de nachttrein genomen. Ook dit keer waren deze reizen vrijwel allemaal in Azië. Eigenlijk alleen in Thailand en Maleisië. Verder nam ik ook een keertje de nachttrein van Belgrado naar Bar. Over het algemeen zijn er in de nachttrein een aantal bankjes. Tot een uurtje of 8 half negen zit je gewoon op deze bankjes en dan komt er iemand langs om ze om te bouwen tot een bed. Ook wordt dit bed netjes voor je opgemaakt. De bedden zijn niet heel ruim, maar ik kon er toch redelijk in liggen. Daarnaast zijn de matrassen gewoon echt prima te doen. Omdat de trein langzaam rijdt en een klein beetje schud, viel ik meestal al snel in slaap. Eigenlijk heb ik iedere keer wel goed geslapen. Een prima optie dus om gebruik te maken van de nachttrein.

 

IMG_2819

De conclusie is dus wel duidelijk. Ik kies absoluut voor de trein!

post a comment