Top

Justtravelme

Indonesië Nusa Ceningan

Vorige maand liet ik jullie weten dat ik een nieuwe categorie in het leven had geroepen. Leoni’s choices. Ik heb hier hele leuke reacties op gehad en besloten dat het een blijvertje is. Daarom heb ik vandaag het tweede artikel in deze categorie. Dit keer in Leoni’s choices: Tirana of Sarande. Twee plaatsen in Albanië die ik afgelopen jaar heb bezocht. Twee heel verschillende steden met allebei pluspunten en minpunten. Wat mijn favoriet is laat ik jullie vandaag weten.

 

Tirana
Tirana is de hoofdstad van Albanië en de eerste stad waar je heen gaat in Albanië. De stad is wel de hoofdstad, maar dat merk je eigenlijk niet. Natuurlijk voelt het aan als een stad, maar niet als een grote stad. Er is niet super veel te doen in Tirana. Wat mij wel opvalt is dat er zoveel zwervers zijn. De pluspunten van Tirana zijn: alles is op loopafstand te bereiken, goedkoop, er zijn grote supermarkten te vinden en een enorm park op loopafstand. De minpunten zijn: ongelooflijk veel zwervers en zwerfhonden, de armoede is op veel plekken voelbaar, het is moeilijk om een bushalte te vinden en eigenlijk alle gebouwen zijn lelijk.

 

Piramide van Tirana:
IMG_3017

 

 

Skanderbergplein:
IMG_3015

 

Sarande
Sarande is een stad in het zuiden van Albanië. Vanaf hier kan je de boot nemen naar bijvoorbeeld Corfu. Sarande is een hele andere stad dan Tirana. Het is er veel welvarender en je ziet nauwelijks zwervers. Ook is het steeds meer een toeristenoord aan het worden. De grote appartementencomplexen schieten als paddestoelen uit de grond. Daarnaast is er natuurlijk een heel verschil in ligging tussen beide steden. Sarande ligt aan de zee en dus kan je een paar uurtje naar het strand als je zou willen. Dit is één van de pluspunten van Sarande, de andere zijn: genoeg supermarkten te vinden, mensen spreken goed Engels en zijn ingericht op toeristen, je kan de ferry nemen naar Corfu, schoon en welvarend. De minpunten zijn: net als in Tirana zijn er wel veel zwerfhonden en katten, het wordt er langzaam aan erg toeristisch en er is niet heel veel te beleven in de stad zelf.

 

Sarande:
IMG_3033

 

Naast straathonden en katten heeft Sarande ook een straatkoe:
IMG_3036

 

Welke?
Ik vond dat er in Sarande een hele leuke sfeer hing en zat daar in een heel leuk hostel. Toch zou ik kiezen voor het lelijkere Tirana. Daar kan je namelijk zien hoe de bevolking van Albanië leeft. Natuurlijk is dat in Sarande ook zo, maar daar leven steeds meer mensen van het toerisme en zijn de mensen over het algemeen rijker dan in Tirana. Het is heel schrijnend om al die kleine kinderen met hun ouders op straat te zien leven, maar dit doet je ook weer beseffen hoe goed wij het hebben en wat voor gelijk wij hebben gehad dat ons wiegje in Nederland stond.

Is één van jullie al eens in Albanië geweest? Wat vond je het leukst om te doen?

post a comment