Top

Justtravelme

Zoals misschien wel bekend, heb ik een aantal maanden in Delft gewerkt. Een stad die ik eigenlijk nog niet echt kende, maar wel dicht bij huis is. Een tijdje geleden nam ik al eens een kijkje in de stad en schreef ik over de bezienswaardigheden van Delft. Nu heb je een aantal bezienswaardigheden die ook wel een eigen artikel verdienen. De Nieuwe Kerk is 1 daarvan. Op stap in Nederland: Nieuwe Kerk Delft.

 

Geschiedenis
Het ontstaan van de nieuwe kerk is een bijzonder verhaal. Volgens dat verhaal moeten we terug naar 1351. In dat jaar zat een bedelaar Symon op de markt en kreeg die dag wat te eten van een zekere Jan Col. Beide heren kregen vervolgens een visioen van een gouden kerk. Helaas stierf Symon hierna waarop Jan er alles aan heeft gedaan om op die plek een kerk te laten bouwen. Dertig jaar lang heeft Jan “last” gehad van het visioen totdat de kerk er uiteindelijk ging komen. Uiteraard is dit verhaal één van de vele verhalen uit de geschiedenis die niet helemaal te controleren zijn, maar tot op de dag van vandaag blijft dit de verklaring voor de bouw van de Nieuwe Kerk in Delft.
Voor veel mensen is de Nieuwe Kerk in Delft vooral bekend doordat er een grafkelder is waar de koninklijke familie bijgezet wordt na hun overlijden. Vanaf de dood van Willem van Oranje is de Nieuwe Kerk in Delft een plek geworden waar alle vorsten begraven worden. Ieder lid van de familie van Oranje Nassau wordt bijgezet in de grafkelder. Een bijzondere plek dus met heel veel koninklijke geschiedenis. De grafkelder is niet te bezoeken, vanwege de privacy van de overledenen. De laatste die is bijgezet in de grafkelder is Prins Bernhard, een tijd na zijn overlijden is ook Prins Friso overleden. Hij is niet bijgezet in Delft tegen de traditie in.

 

Bezoeken?
De Nieuwe Kerk is helaas niet gratis te bezoeken. De entreeprijs voor bezoekers ouder dan 25 is 5 euro. Met dit ticket krijg je ook de toegang tot de Oude Kerk. Wil je ook de toren bezoeken, dan is een combinatieticket nodig van 8 euro. Hiermee krijg je toegang tot beide kerken en tot de toren van de Nieuwe kerk. Alleen de toren bezoeken? Dit is ook mogelijk voor 4 euro. Bezoekers jonger dan 25 krijgen korting.
De openingstijden van de Nieuwe Kerk wisselen per maand, maar over het algemeen is het 6 dagen per week (zondag geen toegang) en zijn de tijden overdag. Er zijn een aantal uitzonderingsdagen. Kijk hiervoor op de website van de nieuwe kerk.

 

post a comment