Top

Justtravelme

Backpacken klinkt geweldig en voor veel mensen is dit een droom om te doen. Dat is het voor mij ook zeker! Alleen kom je natuurlijk ook dingen tegen die niet zo leuk zijn met en tijdens het backpacken. Om niet alleen maar rozengeur en maneschijn op mijn blog te hebben, zorg ik ook af en toe voor een wat negatiever bericht. Want ja je moet ook eerlijk zijn en ik heb ook momenten tijdens het reizen waarbij ik denk: uhhhhh waarom doe ik dit! Daarom mijn lijstje met 10 vervelende dingen aan backpacken.

 

1. Lange busreizen
Als kind heb ik altijd last gehad van wagenziekte. Heel vervelend en alles heb ik geprobeerd, maar helaas. Daarom keek ik ook erg op tegen de eerste lange busreis. Gelukkig went alles en ben ik eigenlijk door de reizen naar Azië afgeraakt van mijn wagenziekte. Toch zijn alle busreizen zeker geen favoriet. Meestal is het namelijk in bergachtig gebied en wordt je behoorlijk door elkaar geslingerd. De airco staat vaak veel te hoog waardoor het net standje vrieskou is. Ook zijn de meeste bussen niet echt comfortabel. In Nederland kun je een tijdje in de bus zitten, maar in Azië zijn tochten van een uurtje of 8 normaal. Verveling is dan vaak ook nog een probleem. Helaas is het niet altijd mogelijk om te gaan vliegen en daarnaast zie je zo wel meer van het land. Het wordt alleen nooit mijn favoriete bezigheid.

 

 

2. Slapen op een slaapzaal
Nog een ding dat je behoorlijk chagrijnig kan maken is het slapen op een slaapzaal. Natuurlijk kies je hier zelf voor, dus moet je er ook mee dealen. Het is alleen vooral heel irritant als je op een slaapzaal slaapt en er snurkt iemand. Echt dat is zo’n grote ergernis. Kijk je kunt er niks aan doen dat je snurkt, maar ga dan niet op een slaapzaal slapen. Ik kan niet tegen oordoppen en dus val ik dan gewoon niet in slaap. Heel vervelend, want het kost enorm veel energie! Daarom neem ik af en toe even een kamer voor mijzelf. Even een nachtje wat meer luxe.

 

3. Vermoeiend
Je bent op vakantie, maar toch betekend dat niet dat het ook best vermoeiend kan zijn. Het is namelijk niet een relax vakantie op dezelfde plek. Nee je bent veel op pad en moet ook iedere keer weer zelf dingen regelen en organiseren. Soms kan dit ervoor zorgen dat je eigenlijk niet echt uitrust. Bij een korte reis vaak omdat je teveel wilt zien en bij een lange reis juist omdat je gewoon een beetje reismoe bent. Dat laatste was tijdens mijn langere reis best herkenbaar. Daarom ben ik een week in Chiang Mai en Luang Prabang gebleven. Ik was even toe aan een tijdje niks en ook een week niet veel nieuwe invloeden. Even rust pakken dus.

 

Mekong Luang Prabang Laos

 

4. Steeds nieuwe contacten maken
Punt 4 is een punt die je alleen hebt als je in je eentje reist. Het is vaak niet erg om een deel van de tijd in je eentje te zijn, maar het is ook wel fijn om af en toe contact te hebben met gelijkgestemden. Het probleem is alleen dat je natuurlijk iedere keer verder reist en dus ook iedere keer weer tijd moet besteden aan het maken van nieuwe contacten. Ook zijn deze contacten vaak best oppervlakkig en blijft het vaak bij de normale praatjes. Als je behoefte hebt aan wat diepere gesprekken dan moet je toch vaak teruggrijpen naar thuis.

 

5. Cultuurshock
Eigenlijk had ik dit alleen tijdens mijn eerste reis, maar toch hoort het in mijn top 10 thuis. Ik kwam aan in Bangkok en wou eigenlijk het liefst meteen weer terug naar huis vliegen. Ik voelde mij echt vreselijk de eerste 2 dagen. Ik kon niet wennen aan de warmte en de stank. Vreselijk vond ik het en dan was er ook nog de gigantische drukte. Ik voelde mij gewoon echt niet op mijn plek en had last van een giga cultuurshock. Gelukkig duurde deze een dag of drie en was het toen allemaal wel prima, maar toch zou ik er zeker rekening mee houden tijdens je eerste reis. Vooral de geuren vond ik vreselijk. Ik werd er gewoon heel erg misselijk van en dacht dat ik er nooit aan zou kunnen wennen. Gelukkig kwam het allemaal al snel goed!

 

Khao San Road Bangkok Thailand

 

6. Altijd op pad om te eten
Punt 6 is een lastig punt. Ik vind het namelijk heerlijk om lekker op pad te gaan en te zoeken naar avondeten. Zo kun je namelijk alles zien en ook wat nieuwe gerechten uitproberen. Ik eet voornamelijk op straat tijdens het reizen, omdat ik dat leuker vind dan in een restaurantje te zitten. Eigenlijk een heel positief punt, want voor mij hoort het echt bij reizen. Alleen kom je soms ook momenten tegen dat je gewoon geen zin hebt in een zoektocht naar eten. Bijvoorbeeld als je niet lekker bent, of op momenten dat het heel hard regent. Daarom is het voor mij toch ook een negatief puntje.

 

7. Iedere dag bedenken wat je gaat doen
Het komt regelmatig voor dat je gewoon geen zin hebt om iets te bedenken om te doen. Maar ja dan kom je nergens en zit je de hele dag in je hostel. Dit is een dagje fijn, maar ikzelf ga mij dan meteen vervelen. Het komt er dus op neer dat je iedere dag wel op zoek moet naar iets wat je kan gaan doen of wat leuk is. Veel uitzoeken dus, maar een andere optie is er ook niet echt. Voor mij is het dus een noodzakelijk punt om iedere dag te bedenken wat je gaat doen, maar dat maakt het niet meteen leuk.

 

8. Vaste plek missen
Het is heerlijk om op reis te zijn, maar soms mis je gewoon een vertrouwde plek met je eigen spullen. Nu leef je toch voornamelijk vanuit je backpack en soms heb je even een momentje dat je gewoon heel graag even thuis zou willen zijn. Ik denk dat de meeste mensen dit wel herkennen. Misschien niet als je maar een week of 3 weg bent, maar als je langere tijd weg gaat zeker. Ik heb het al eerder gezegd, maar een langere reis is sowieso niet echt een vakantie. De eerste tijd nog wel, maar daarna wordt het anders.

 

Annapurna Nepal

 

9. Gevaarlijke situaties
Zelf ben ik altijd erg voorzichtig, maar net als in Nederland kun je niet altijd voorkomen dat je ook soms in gevaarlijke situaties terecht komt. Iets om zeker altijd rekening mee te houden. Zelf ga ik nooit na zonsondergang alleen op pad. Ik zorg dat ik iemand mee heb of ik ga gewoon eerder op zoek naar wat te eten. Dat is dan maar gewoon niet anders. Maar helaas lukt het niet altijd om dit te vermijden. Zo kwam ik bijvoorbeeld pas aan het begin van de avond aan in Siem Reap en was het al donker. Dan moet je daar weer op inspelen en dus nam ik een taxi in plaats van lopen. Wat denk ik de belangrijkste factor is waar je qua gevaarlijke dingen rekening mee moet houden is het verkeer. Vooral bij minibusjes is het erg oppassen, maar je hebt dit niet zelf in de hand. Ik heb echt meerdere keren gedacht dat we ons te pletter zouden rijden. Gelukkig niet gebeurd, maar een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. Dit hoekje wordt groter als een chauffeur het een goed idee vind om op hoge snelheid in een blinde bocht mensen in te halen. Meestal scheelt het een haar, maar het kan altijd een keer misgaan. Ook in Nederland kan dit natuurlijk gebeuren, maar het verkeer in Azië is vele malen onveiliger.

 

Angkor SIem Reap Cambodja

 

10. Iedere keer dingen regelen
Tijdens een reis ben je eigenlijk continue bezig met het regelen van dingen. Je blijft geen weken op dezelfde plek, dus je moet telkens op zoek naar vervoer of naar een overnachting. Al deze dingen zorgen ervoor dat je best wat energie kwijt bent aan het regelen van dingen. Soms ben je daar wel even klaar mee en heb je gewoon zin aan een paar dagen gewoon niks te hoeven doen. Bij een langere reis zou ik daarom altijd een keer een weekje op 1 plek blijven. Dan is het even tijd om uit te rusten.

Het klinkt nu heel negatief allemaal, maar ik vind backpacken geweldig. Alleen ja ik wil wel ook de andere kant laten zien en niet alleen de geweldige kant!


Nusa Penida

post a comment