Top

Justtravelme

Bijna iedere opleiding heeft wel de mogelijkheid om stage te gaan lopen in het buitenland. Als dit bij jouw opleiding ook het geval is, dan zou ik deze mogelijkheid zeker grijpen! Bij mijn opleiding was deze mogelijkheid aanwezig. Er waren ongeveer vier opties: Malta, Antillen, Suriname en Zuid-Afrika. Het leek mij wel fijn op drie maanden op een eiland te wonen, maar vooral het Nederlands kunnen praten was een belangrijk punt waarom ik voor Curaçao koos. Het is wel heel handig om een taal die je goed kent te kunnen spreken met je patiënten. Vandaag meer over stage lopen op Curaçao.

 

Wat moet je vooraf regelen?
Om stage te kunnen lopen in het buitenland heb je eerst een stageadres nodig. Dit was bij ons op school niet moeilijk. Je maakt een afspraak bij bureau buitenland stages en die hebben een lijst met adressen die goedgekeurd zijn door school. Ik kreeg een e-mailadres van een praktijk waar ik eventueel wel heen kon. Ik heb een sollicitatie mail gestuurd en mijn CV. Het duurde lang voordat ik antwoord kreeg, maar gelukkig was het antwoord positief. Ik mocht komen!
Om in het buitenland stage te kunnen lopen, moet je veel meer regelen dan voor een normale stage. Ik ben begonnen met een vliegticket boeken, niet echt moeilijk. Vervolgens op zoek gegaan naar een kamer en dat was ook best snel geregeld. Zo dat ging best vlot allemaal, maar ja toen begon het moeilijkste. Een stagevisum regelen. Achteraf viel het wel mee, maar ik moest in ieder geval een verklaring goed gedrag en geboorte-uittreksel hebben. Ook is het handig om alvast een auto te huren.

 

Grote knip

 

Stage lopen op Curaçao
Ik heb in 2014 van november tot en met januari stage gelopen. Een mooie tijd gehad, maar het was toch niet helemaal zoals ik had verwacht. Mijn stage-adres was namelijk niet zo goed. Ik kreeg nauwelijks begeleiding en heb weinig geleerd. Ook vond ik het eiland wat minder, maar dit kwam vooral omdat ik net drie maanden naar Azië was geweest en ik mij verveelde. Het eiland is wat mij betreft prima voor een vakantie, maar een langere tijd zou voor mij toch wat te lang zijn.
Al met al was het een mooie ervaring en ik zou zeker een buitenlandstage aanraden. Denk alleen wel heel goed na over waar je precies naar toe wil en weet zeker dat het niveau van het stage-adres hoog genoeg is.

 

Illegaal
Zoals ik hierboven al schreef moet je behoorlijk wat dingen regelen. Ik ben zelf nogal laks en zo had ik dus niet alles geregeld. Een auto bijvoorbeeld had ik niet. Dit kwam vooral door de kosten, want je bent zo een paar honderd per maand kwijt. Niet fijn als je geen stagevergoeding krijgt. Daarom ging ik in eerste instantie maar met de bus en later lopend (uurtje heen en uurtje terug). Ook heb ik geen stagevergunning geregeld. Oftewel ik was er eigenlijk illegaal. Oeps! Mijn stagebegeleider had nog nooit iemand gehad met een stagevergunning. Dus vond het onzin dat ik dit zou aanvragen voor een euro of 300. De papieren had ik wel allemaal netjes mee, maar niks mee gedaan dus. Ik zou dit niet aanraden trouwens, want het levert je ook behoorlijk wat stress op.

 

IMG_2597

 

Comments:

 • 20 november, 2015

  Zeker een mooie ervaring! Jammer wel dat het je wat tegenviel maar dat herken ik wel. Ik heb een tijdje in Egypte gewerkt en dat was leuk, maar toch viel het erg tegen.

  Toch een ervaring die je eigenlijk niet zou mogen missen! 😀

  reply...
 • 5 januari, 2016

  Grappig om te lezen. Lang geleden heb ik ook stage gelopen in het buitenland, op Bali. Ik herken je verhaal wel, van slechte begeleiding maar toch heb ik er heel veel geleerd.
  Altijd ga ik naar Azië en toevallig dit najaar voor het eerst op Curaçao geweest. Prachtig maar ik snap wat je bedoelt! Ach, je bent een ervaring rijker. Volgende stage in Azië? X Josine

  reply...
 • 5 januari, 2016

  Ik zou zo graag een stage op curacao willen doen! Het is niet te vergelijken met Azië, snap dan wel dat je je daar gaat vervelen. Als je spaart kan je wel makkelijk een weekendje naar Miami vanaf Curaçao.

  reply...
  • 7 januari, 2016

   Haha wut een weekendje naar Miami? :p Ik zou eerder denken aan Aruba of Bonaire… Vind het nogal wat om een ticket van 300 euro voor een weekendje uit te geven? haha

   reply...

post a comment