Top

Justtravelme

In 2014 maakte ik voor het eerst een reis dwars door Azië. Heerlijk vond ik het om te reizen en nieuwe gebieden te ontdekken. In 2017 ging ik nogmaals naar het buitenland, maar dit keer om een andere reden. Ik ging namelijk emigreren naar Zwitserland voor twee jaar (helaas liep dit wat anders). Veel mensen denken dat dit eigenlijk wel met elkaar overeenkomt, maar wat mij betreft is er een groot verschil tussen emigreren en reizen. Benieuwd waarom?

 

Integreren in plaats van vertrekken
Tijdens een reis blijf je maar een aantal dagen op een plek. Je leert wel nieuwe mensen kennen maar het contact blijft behoorlijk oppervlakkig, omdat je binnen een paar dagen weer afscheid moet nemen. Mensen echt leren kennen gebeurd daarom ook niet. Dat is niet erg want er zijn zoveel verschillende mensen om je heen dat je al snel contact hebt met de volgende. Dit is een ander verhaal als je gaat emigreren. Ook dan is het van belang mensen te leren kennen, maar wel op een ander niveau als op reis. Je zult moeten integreren en nieuwe vrienden moeten maken. Anders gaat je tijd in je nieuwe woonplaats erg saai en eenzaam zijn. Dit heb ik helaas ook meegemaakt. Ik leerde wel veel mensen kennen (was fysiotherapeut) maar niet op de manier dat je mensen vrienden kan noemen. Helaas was het dorp waarin ik woonde best gesloten en woonden er niet heel veel mensen van mijn leeftijd. Eén van mijn patiënten die wel van mijn leeftijd was, was zelf ook geëmigreerd maar dan uit Duitsland en gaf aan dat ze al twee jaar bezig was maar er nog altijd niet bij hoorde. Hou er dus ook rekening mee dat dit kan gebeuren. Helemaal als je net als ik de taal niet echt goed spreekt.

 

 

Minder tijd
Ga je op reis dan heb je uiteraard een beperkte tijd in bepaalde steden of gebieden. Maar toch heb je veel meer tijd om dingen te zien dan je hebt als je gaat emigreren. Het lijkt alsof je dan alle tijd hebt om je land goed te ontdekken en verkennen, maar niets blijkt minder waar. Het leven gaat gewoon door en dus moet er ook veel gedaan worden. Zo werkte ik zelf 42 uur en dan blijft er niet heel veel tijd over om andere dingen te doen. Doordeweeks sowieso niet want dan moet ook het huishouden gedaan worden en boodschappen worden gemaakt. Natuurlijk heb je twee dagen weekend, maar je gaat eigenlijk nooit twee dagen op pad. Oftewel je hebt 1 dag in de week waarop je nieuwe dingen kunt gaan ontdekken. Dat lijkt nog best wat maar vergeleken met zeven dagen op reis is het natuurlijk echt niks.

 

 

Nieuwe dingen ontdekken
In beide gevallen kun je nieuwe dingen gaan ontdekken. Al zou het bij een reis gaan om een wat korter bezoek maar vaak wel intenser. Je komt er waarschijnlijk nooit meer dus wil zien wat je kan zien. Bij een emigratie kan je veel rustiger aan doen, omdat je er toch nog wel een keer naar toe kan gaan. Twee verschillende belevingen en in dit geval is eigenlijk voor beide wat te zeggen. Het is niet dat de ene manier beter is dan de andere. Zelf ben ik qua reizen iemand die snel doorgaat naar een volgende plek om een heel land of regio te kunnen verkennen. Bij een emigratie blijf je de eerste periode toch vooral in de buurt om daar alle leuke plekken te ontdekken.

 

post a comment