Top

Justtravelme

Nusa Penida

Afgelopen woensdag publiceerde ik een fotoverslag met allemaal foto’s die gemaakt waren op Nusa Penida. Nusa Penida is een eilandje voor de kust van Bali. Het is een arm eiland, omdat er geen rijst verbouwd kan worden door de droogte. De meeste bewoners leven van de zeewierteelt. Terwijl het eiland maar op een half uur varen van Bali ligt, is het echt een wereld van verschil. Ik geef je vandaag 5 redenen om naar Nusa Penida te gaan. Waarom vond ik dit zo’n leuk eiland?

 

Weinig toeristen
Op Nusa Penida staat het toerisme nog in de kinderschoenen. Er komen langzaam aan wel meer overnachtingsmogelijkheden en dan ook vooral de wat chiquere hotels. Maar toch is dit helemaal niks vergeleken bij Bali. Ik hou echt van plekken met weinig toeristen en was dan ook erg blij toen ik van Ubud naar Nusa Penida ging. Zo rustig qua toeristen. Ik denk dat ik er in totaal 10 gezien heb (naast de ongeveer 15 die op hetzelfde bungalow parkje zaten. En dat terwijl ik er 4 dagen ben geweest. Dit kan je je op heel veel andere plekken echt niet voorstellen. Zo mooi!

 

Ongerepte natuur
Er zijn nog hele stukken op Nusa Penida waar de natuur nog altijd vrij spel heeft. Hiervoor moet je vooral naar de zuidkant van het eiland, maar sowieso als je een rondje over het eiland doet zit je bijna altijd in de natuur. Er zijn namelijk geen steden, maar alleen dorpjes met nauwelijks huizen. Het eiland is erg bergachtig, let daar wel op als je bijvoorbeeld een fiets wil huren. Lang niet altijd is dit te doen namelijk. Als je een brommer huurt, ga dan vooral naar het zuiden. Daar zijn prachtige cliffs te vinden en de natuur is daar super mooi en ruig. Omdat het een erg droog eiland is, vind je er geen rijstvelden en dat maakt meteen dat het eiland heel anders is dan een groot deel van Bali.

 

 

The Gallery
The Gallery is een prachtig initiatief van een Walesman om het eiland te helpen. Ik zal nog een keer uitgebreid ingaan op wat hij allemaal doet. Ik vond het erg leuk om bij hem langs te gaan. Hij komt altijd een praatje met je maken en hij kan je zoveel over het eiland vertellen. Ook kan je perfect bij hem eten. Ik was het Aziatische eten even een paar dagen zat (ja het kan) en heb die dagen bij zijn restaurantje ontbeten, geluncht en gedineerd. Het is een tikje duurder dan bij de lokale tentjes, maar zeg nou zelf 2 euro voor een portie fish and chips is toch helemaal niks. Echt lekker om weer eens patat te eten. Bij the Gallery kan je ook fietsen huren. Kost je 1,70 voor een hele dag.

 

Prachtige stranden
Nusa Penida kent een aantal prachtige stranden. Een goed voorbeeld daarvan is crystal bay. Dit strand ligt aan de westkant van het eiland en is ook een perfect plek om te snorkelen. Het water is hier erg helder en ook kan je heerlijk liggen op het witte strand. Zelf ben ik hier op de fiets naar toe gegaan en dat was geen aanrader. Sommige stukken kan ik lopend al nauwelijks boven. Beter ander vervoer regelen dus. Er zijn nog een aantal stranden de moeite waard. Deze liggen voornamelijk aan de westkant van het eiland. Ook kan je op meerdere plekken prachtig snorkelen. Zo heb je bijvoorbeeld Manta Point waar zich veel Manta’s bevinden. Wil je snorkelen dan kan dit met een tour, maar dat kost je bijna 100 euro. Beetje veel, dus wil je gewoon op een simpele plek snorkelen (zoals bij cristal bay) ga dan naar het strand en huur een snorkelsetje. Kost je maar 1-2 euro.

 

 

Goedkoop
Als je net vanaf Bali komt is Nusa Penida een goedkoop eiland. Het begint al met de reis erna toe, al kost dit wel wat uitzoek werk. Als je namelijk naar een reisbureautje gaat, dan vertellen ze dat het alleen mogelijk is om een fastboot te boeken. Die kost iets van 12 euro, maar als je naar de haven in PadangBai gaat en gewoon naar de ticketoffice van de haven, dan kan je met de ferry naar Nusa Penida. Ik vertel je in een latere post meer hierover. Een enkeltje kostte 2 euro. Bijna niks dus. Op Nusa Penida is vrijwel geen openbaar vervoer, dus moet je zelf een scooter/fiets huren of je kan bij een local achterop gaan. Kost bijna niks. Het eten is ook erg goedkoop, want er worden nog geen toeristenprijzen gevraagd. Als je bij het strand ergens gaat zitten is het uiteraard duurder, maar als je naar een tentje gaat waar alleen locals komen, dan betaal je bijvoorbeeld maar 0,70 cent voor een flinke portie nasi campur. Vaak kunnen de vrouwtjes geen Engels, maar de namen van gerechten snappen ze wel en als je wil betalen steken ze gewoon het aantal vingers op zodat je het bedrag weet.

 

Wat denk je ervan? Lijkt het jou ook wat om naar Nusa Penida te gaan?

Comments:

 • 10 juni, 2016

  De ongerepte natuur en de stukken minder toeristen dan op Bali klinken heerlijk. En ook prettig dat het in verhouding een stuk goedkoper is.

  reply...
 • Kim

  25 juni, 2016

  Ik kende dit nog helemaal niet! Maar het klinkt erg goed!

  reply...

post a comment