Top

Justtravelme

Mijn favoriete stukje van Europa is de laatste jaren de Balkan geworden. Ik kan niet duidelijk in één regel zetten waarom ik zou van dit stukje Europa hou. Daarom heb ik besloten om op een rijtje te zetten waarom je naar de Balkan op reis moet gaan en welke dingen je hier absoluut niet mag missen. Gelukkig is het niet heel ver van huis, maar je wil toch ook niet dat je dingen mist die je achteraf toch gedaan had willen hebben. Daarom vandaag mijn  5 tips voor de Balkan.

 

Joegoslavië-oorlog
De Balkan heeft een zeer recente oorlogsgeschiedenis. Als je hierin geïnteresseerd bent, dan kun je je uren vermaken in de Balkan. Overal vind je nog tekenen van de oorlog. Zo zitten er in heel veel huizen in Bosnië nog kogelgaten die herinneren aan deze gruwelijke tijd. Daarnaast vind je overal in de Balkan kerkhoven met witte kruizen. Verschrikkelijk natuurlijk, maar ook weer heel indrukwekkend om te zien. Het is wel best heftig om rond te lopen en te zien dat er genoeg mensen tussen zitten met een geboortedatum die niet heel veel afwijkt van mijzelf. Triest!

 

 

IMG_2857


Mostar Bosnië

Bijzondere steden
Er zijn heel erg veel leuke steden te bezoeken in de Balkan. Zelf vond ik Sarajevo het allerleukste en meest bijzonder. Maar ook Zagreb, Belgrado en Mostar zijn absoluut het bezoeken waard. Allemaal zijn bestemming die zeker een stedentripje waard zijn, maar je kunt ze natuurlijk ook allemaal combineren. Iedere stad is het minstens waard om twee dagen te bezoeken. In de steden is vooral veel qua geschiedenis te bezichtigen. Mocht je nog meer steden willen bezoeken, dan zijn ook Zadar en Ulcinj twee leuke wat kleinere steden om te bekijken. Zadar is vooral bekend van het oude centrum en de haven. Ulcinj daarentegen is vooral mooi wegens de leuke kust en de oude binnenstad.

 

Stari Most brug Mostar Bosnië

Stari Most brug Mostar Bosnië

 

Mooie kust
Vooral in Kroatië is de kust echt prachtig. Het land heeft natuurlijk een hele lange kustlijn en daardoor zijn er echt ontzettend veel mooie plekken te vinden. Ik ben zelf alleen langs de Dalmatische kust geweest. Die is echt prachtig! Leuke plekken om te overnachten zijn onder andere Split en Zadar. Naast Kroatië heeft ook Montenegro een mooie kust. Ik ben zelf in Ulcinj geweest en daar is een mooi strandje te vinden. Als je veel van de kust wil zien, neem dan bijvoorbeeld de bus vanaf Mostar naar Zadar of Split. Tijdens deze busreis reis je namelijk een hele tijd langs de kust en kun je genieten van het prachtige uitzicht.

 

Strand Ulcinj Montenegro

 

Prachtige treinreizen
De makkelijkste manier om door de Balkan te reizen is per trein. Ik kan dus ook zeker aanraden om meerdere malen een ritje met de trein te gaan doen. Naast dat het een makkelijke manier is, is het ook een goedkope manier. Helaas rijden de treinen niet zo heel hard, dus je zal er wel een tijdje in zitten. Misschien een nadeel, maar het kan ook juist een groot voordeel zijn. Je rijdt namelijk echt door een prachtig landschap heen en doordat je zo langzaam rijdt, kun je hier heerlijk van genieten. Wat mij betreft zijn er twee aanraders qua treinreizen. Als eerste het stukje tussen Sarajevo en Mostar. Dit is maar een kort ritje, maar echt door een adembenemend landschap. Het tweede is de nachttrein tussen Belgrado en Bar. Een lange reis maar doordat je in een nachttrein slaapt gaat de trein best snel. Zorg er wel voor dat je wakker bent het laatste stuk ook al is het vroeg. Ik zou aanraden om niet meer te gaan slapen na de grensovergang. Het stuk voor Podgorica is namelijk echt heel erg mooi!

 

Treinreizen in het buitenland


Zagreb Kroatië

 

Goedkope bestemmingen
Oost Europa is over het algemeen een stuk goedkoper dan West Europa. Doordat het zo goedkoop is kun je hier echt hele goedkope vakanties houden. Je bent ongeveer de helft kwijt in vergelijking. Dat betekend langer gaan of nog een keertje gaan! Waar je in het Westen sneller geneigd bent om je eigen eten te koken, kun je in de Balkan echt heel erg goedkoop uit eten gaan. Geen reden dus om niet te gaan! Natuurlijk is het in Azië nog een stukje goedkoper, maar daar naartoe zijn de vliegtickets wel weer een heel stuk duurder. Voor een korte reis zou ik dus zeker kiezen voor de Balkan.


Zagreb Kroatië

 

In de Balkan heb ik voornamelijk met de trein gereisd. Dit is soms wat uitzoeken, maar wel een fijne manier van reizen. Een handige site hierbij is: Seat61

post a comment