Top

Justtravelme

lufthansa

De laatste jaren heb ik wel een aantal keer gevlogen, altijd zonder enige problemen. Helaas moet 1 keer de eerste keer zijn en had ik 10 uur vertraging vanuit Mexico.. Gelukkig wist ik ook dat er een eventuele compensatie na vertraging mogelijk is, want de advertenties over compensatie na vertraging van je vlucht schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar wat zijn de regels en is het nodig om een bedrijf hiervoor in te schakelen of kan je dit helemaal zelf? Na een vertraging is het zeker van belang om actie te ondernemen, want dit kan je behoorlijk veel geld op leveren.

 

Regels
Op veel websites is een tabel te vinden waarin je kan vinden wat je rechten zijn. Het belangrijkste om mee te beginnen is: is het vertrekpunt Europa of vlieg je met een Europese maatschappij naar een bestemming in Europa. Kan je hier ja op antwoorden, dan kan je verder gaan kijken. Beantwoordt je beide vragen met nee, dan is er helaas niet veel mogelijk. De compensatievergoeding is dan namelijk niet per wet verplicht (er wordt over gepraat om dit wel te veranderen, maar in 2019 is dit nog niet het geval). Je kan dan alleen proberen om nog iets te regelen bij je reisverzekering.
Als je beide met ja hebt beantwoordt is de grootste vraag wat de reden van de vertraging was. Is dit namelijk overmacht (stakingen en slecht weer bijvoorbeeld) dan krijg je geen compensatie. Let op: er zijn maatschappijen die technische mankementen ook beschouwen als overmacht, maar dat is niet het geval. Was er geen sprake van overmacht, dan kan je verder gaan naar de volgende stap.
Het vervolg is kijken naar de afstand. Hieronder vind je een tabel

 

Minder dan 1500 km meer dan 3 uur vertraging 250 euro vergoeding
Tussen de 1500-3500 meer dan 3 uur vertraging 400 euro vergoeding
Meer dan 3500 meer dan 3 uur vertraging 300 euro vergoeding
Meer dan 3500 meer dan 4 uur vertraging 600 euro vergoeding

 

Daarnaast moet de maatschappij je ook een etensbon aanbieden en bij vertraging gedurende de nacht ook een hotel. Mocht je je aansluitende vlucht missen door de vertraging, en is het in 1x geboekt, dan moet er ook een vervangende vlucht worden aangeboden. De vertragingstijd tot je eindbestemming telt dan.

 

Hoe regelen?
Overal op internet zijn sites te vinden die je kan gebruiken bij het claimen van je compensatie. Deze sites vragen alleen minstens 25% commissie. Best wel veel! Vooral als je het in de meeste gevallen ook zelf kan doen. Ik zou dus alleen gebruik maken van zo’n site als er sprake is van een complex geval en als je bijvoorbeeld met low budget maatschappijen vliegt. Deze zijn namelijk meestal vrij moeilijk met een compensatie en dan heeft zo’n site toch wat meer juridische kennis. In alle andere gevallen zou ik het zelf doen. Soms krijg je hiervoor in het vliegtuig zelf al een formulier om in te vullen. In andere gevallen kan je een formulier invullen op de site van de maatschappij. Je hebt hiervoor vaak je boardingpasses nodig, dus gooi deze nog niet weg. Je kan hier al je gegevens invullen en foto’s/scans van boardingpasses. Je krijgt dan normaal gesproken binnen een paar dagen bericht met of je inderdaad compensatie krijgt of niet. Mocht je compensatie krijgen dan is dit normaal bovenstaand geldbedrag, maar je kan er soms ook voor kiezen om een voucher te krijgen voor een nieuwe vlucht met deze maatschappij. Eigen keuze die beide voldoende waarde hebben.

 

Eigen ervaring
Mijn vlucht van Cancun in Mexico naar Amsterdam (met tussenstop in Frankfurt) was met 5 uur vertraagd en daarnaast zou ik mijn overstap naar Amsterdam niet halen. Ik werd omgeboekt op een vlucht van Frankfurt naar München en van München naar Amsterdam. Mijn totale vertraging was daarmee 10 uur. Ik vloog met Lufthansa en ben netjes omgeboekt en kreeg ook etensbonnen. Een hotel was niet aan de orde, want ik zou eigenlijk in de middag vliegen en dat werd in de avond. Na thuiskomst heb ik meteen een compensatieformulier ingevuld op de website van Lufthansa. Ongeveer een week later kreeg ik bericht dat ze mij een compensatie na vertraging wilden aanbieden van 600 euro. Het wettelijke bedrag dus en daar ben ik mee akkoord gegaan. Eventueel valt er met een rechtzaak oid nog meer uit te slepen, maar dit is wat ze wettelijk verplicht zijn en zo is het snel en netjes afgehandeld. Al met al waren het 2 lange dagen, maar mijn ticket zelf kostte maar 450 euro, dus uiteindelijk heb ik gratis een retourtje Mexico gehad plus nog wat extra geld. Zo is een vertraging nog best wel oké.

post a comment