Top

Justtravelme

Annapurna Nepal

Tijdens het reizen is er de mogelijkheid dat je ziek wordt door een tropische ziekte. Maar dat is niet het enige. Ook is het mogelijk om hoogteziekte krijgen. Natuurlijk niet overal, want je zal hier geen last van hebben als je bijvoorbeeld naar Frankrijk gaat. Wel als je bijvoorbeeld naar Peru of Nepal gaat is er een kans dat je verschijnselen krijgt van hoogteziekte. Maar wat is hoogteziekte en wat kan je doen tegen hoogteziekte op reis?

 

Symptomen hoogteziekte
De Engelse term voor hoogteziekte is Acute Mountain Sickness. Dit zegt eigenlijk al wat het is. Des te hoger je komt, des te minder zuurstof is er in de lucht. Daardoor krijg jezelf ook minder zuurstof binnen. Het begint mogelijk zodra je boven de 2500 meter komt, maar de kans wordt groter naarmate je hoger komt. De symptomen beginnen minimaal, maar worden vaak snel sterker. Het is zelfs mogelijk om eraan te overlijden als je niet snel genoeg maatregelen neemt. Een aantal symptomen kunnen zijn: hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid, gebrek aan eetlust en algehele malaise (over het algemeen niet gezond voelen).

 

Wat kan je er tegen doen?
Eigenlijk is voorkomen beter dan genezen. Daarom moet je zorgen dat je goed acclimatiseert en niet te snel stijgt. Er wordt aangeraden om niet meer dan 500 meter per dag te stijgen. Niet altijd is dit een optie. Zo is het ook mogelijk dat je vanaf Nederland vliegt naar een luchthaven op hoogte. Bijvoorbeeld Quito of La Paz. Krijg je toch symptomen van hoogteziekte, dan zijn er eigenlijk twee opties. De eerste is om hoogteziekte pillen te nemen (Diamox). Alleen werkt dit niet meteen en is eigenlijk alleen een noodoptie. Beter is om meteen te gaan afdalen. Een daling van een paar honderd meter kan al heel veel symptomen afnemen. Daarom is er eigenlijk maar één optie: bij verschijnselen van hoogteziekte meteen naar beneden.

 

Eigen ervaring met het reizen op hoogte
Zelf heb ik ook ervaring met reizen op hoogte. Ik heb een trekking gedaan naar het Annapurna Base Camp. Daar sliep ik ook op 4100 meter. Last van hoogteziekte heb ik gelukkig niet gehad. Toch heb ik mij niet helemaal aan de maximaal 500 meter stijging gehouden. De laatste dag omhoog was het een stuk meer. In het Base Camp waren op dat moment ongeveer 90 mensen. Er was 1 iemand die lichte verschijnselen had van hoogteziekte. Verder had niemand ergens last van. Gelukkig maar. Blijkbaar was iedereen goed geacclimenteerd. Plus de gidsen gaven aan dat hoogteziekte hier vrijwel nauwelijks voorkomt.

post a comment