Top

Justtravelme

AirAsia

Je  hebt hier vaak al eens van gehoord. Miles sparen met vliegen. Je kan door veel te vliegen zo gratis upgrades of zelfs gratis vliegtickets kopen met de punten ie je hebt verdiend met vluchten die je maakt. Dit klinkt natuurlijk geweldig, maar hoe werkt het nu eigenlijk? En is het echt zo geweldig of is het toch te mooi om waar te zijn. Vandaag een uitleg over miles sparen met vliegen. Hoe werkt het en wat is mijn ervaring hiermee.

 

Lid worden
Om te beginnen moet je eerst lid worden voor een spaarprogramma. Dit is gratis en je kan je als je wilt voor meerdere programma’s aanmelden. Kies voor het programma waarbij de vliegtuigmaatschappijen zitten waarmee je het meeste vliegt. Vlieg je bijvoorbeeld vaak met KLM kies dan voor Flying Blue. Zodra je li bent geworden kan het sparen beginnen. Het aantal miles is afhankelijk van meerdere factoren. De meest belangrijke is de afstand. Des te verder je vliegt, des te meer punten verdien je. Helaas is dit niet helemaal waar, want het is ook afhankelijk van het soort ticket dat je boekt. Je hebt meerdere categorieën en die geven aan hoeveel punten je krijgt. Met het goedkoopste economyticket zijn dit maar een paar punten (of helemaal niks) en met een duur businessticket krijg je er meteen een heleboel meer.

 

Wanneer loont het?
Aangezien de programma’s gratis zijn en bijna alles automatisch gaat, kan het geen kwaad om je aan te melden. Maar de kans is groot dat je er niet heel veel aan gaat hebben. Behalve als je heel veel vliegt. Ga je bijvoorbeeld op wereldreis dan kan het nog wel eens lonen. Maar daarvoor moet je wel vliegen met een maatschappij die bij jou programma hoort. Anders heb je er niets aan. Plus de goedkope vluchten in bijvoorbeeld Azië tellen niet meer, want zijn niet aangesloten. Dus ondanks dat je misschien veel vliegt, hoeft het je niet veel op te leveren. Ook als je ieder jaar op vakantie gaat, mag je uiteraard meedoen. Let er wel op dat punten op een gegeven moment verlopen. Altijd zonde als je eens een tijd niet vliegt en je opeens alles kwijt bent.
Miles sparen is eigenlijk vooral heel gunstig voor mensen die zakelijk reizen. Meestal betaald je bedrijf dan de tickets en heb je vaak niet de goedkoopst tickets. Als je dan meerdere keren op reis moet dan kan het mooi aantikken.

 

Vliegen miles

 

Voordelen
Nadelen zijn er eigenlijk niet. Ja misschien frustratie dat je punten verlopen of dit soort dingen. En uiteraard moet je je registreren. Maar verder zijn er nauwelijks nadelen. Voordelen zijn er veel meer. Als je genoeg punten hebt, kun je bijvoorbeeld een vliegticket kopen met je gespaarde punten. Of je kan een upgrade kopen van economy naar businessclass. Altijd leuk en fijn. Tegenwoordig kun je ook miles sparen met bepaalde creditkaarten of hotelboekingen. Dan gaat het nog een tikje sneller. Ook hoef je de miles niet meer alleen te besteden aan tickets. Je kan er ook online dingen mee bestellen.

 

Eigen ervaring
Ik heb zelf ook gekeken naar het sparen van miles. Omdat ik een periode best veel heb gevlogen leek het mij een goed plan om mij in te schrijven bij een Alliantie. Ik heb goed rondgekeken en uiteindelijk gekozen om mij in te schrijven bij Lufthansa, een onderdeel van Star Alliance. Omdat ik de goedkoopste tickets had kreeg ik nauwelijks punten. Jammer, maar ik zou daarna naar Curaçao vliegen. Helaas met KLM en dat valt niet onder Star Alliance. Daarom heb ik mij ook maar aangemeld bij Flying Blue het programma van KLM zelf. Helaas heb ik hier ook maar weinig punten mee verdiend.
Zelf doe ik eigenlijk nu niet meer mee aan miles sparen. Ik vlieg te weinig om er ook maar wat mee te kunnen sparen en vlieg ook te vaak met verschillende maatschappijen. Omdat ik altijd voor de goedkoopste tickets ga, kreeg ik ook regelmatig helemaal geen punten.

Let op: ieder programma heeft een andere wijze van punten toekennen. Kijk daarom altijd op de site van het programma.

post a comment