Top

Justtravelme

Zagreb Kroatië

Afgelopen jaar ben ik wezen backpacken door de Balkan. Dit was een prachtige ervaring, mooier dan ik vooraf had verwacht. De Balkan is een heel mooi deel van Europa. Ook een erg goedkoop deel, want hier is het overnachten in een hostel nog gewoon betaalbaar. De meeste landen van de Balkan lijken op elkaar mede door de gezamenlijke geschiedenis. Toch zijn er ook veel verschillen te ontdekken. Maar welke plekken zijn mooi en interessant om te bezoeken? Vandaag mijn advies voor een route door de Balkan.

 

Advies lange route
De route die ik zou adviseren begint aan de kust van Kroatië. Waar maakt niet uit, maar de handigste plekken om te beginnen zijn Zadar, Split of Dubrovnik. Vanaf hier kan je de bus nemen naar Mostar in Bosnië en ga vervolgens met de trein naar Sarajevo. Vanaf hier kan je weer teruggaan richting Kroatië en dan Zagreb. Sla Zagreb zeker niet over zoals veel mensen doen. Ik vond het een hele leuke stad. Vanaf Zagreb zou ik de trein nemen naar Boedapest. Hongarije behoort eigenlijk niet tot de Balkan, maar als je er toch bent zou ik deze mooie stad zeker niet overslaan. Na Hongarije kan je weer terug de Balkan ingaan en dan wel naar Servië, Belgrado. In Servië zijn nog meer mooie plekken die je kan bezoeken, maar als je niet al te veel tijd hebt, dan zou ik de trein nemen naar Montenegro. De plaatsen die hier aan te raden zijn, zijn Kotor, Budva en Ulcinj. Ik heb zelf gekozen voor Ulcinj, omdat het niet te toeristisch is en je een bus naar Albanië kan pakken vanaf hier. Hier zou ik ook voor kiezen. Vanaf Tirana kan je een bus nemen naar Kosovo en vanaf daar door naar Macedonië.
Je mist met deze route door de Balkan wel het grootste deel van Albanië, maar als deze reis bevalt kan je hier altijd nog een keer weer naar toe gaan.

 

IMG_2999

 

Eigen route
Ik ben niet in één keer door de hele Balkan gereisd, maar heb in twee keer een groot deel gedaan. Mijn eerste reis in de Balkan was een reis door Kroatië en Bosnië. Ik startte in Zadar en ging vanaf daar naar Zagreb. Vervolgens ging ik met de trein naar Sarajevo en door naar Mostar. Vanaf Mostar ging ik weer terug naar mijn beginpunt Zadar. Mijn tweede reis ging niet alleen door de Balkan, maar ook door een paar andere landen. Ik begon in Boedapest en nam vanaf daar de trein naar Belgrado. Ook vanaf Belgrado nam ik de trein, dit keer de nachttrein naar Bar vanwaar ik de bus nam naar Ulcinj. Na Montenegro reisde ik per bus door Albanië en vervolgens ging ik met de ferry naar Corfu.


IMG_2906

post a comment