Top

Justtravelme

Het is altijd leuk om op reis een aantal leuke hebbedingetjes mee te nemen voor thuis. Zo heb je altijd iets om aan je reis terug te denken. Ook kan je natuurlijke leuke dingen meenemen voor het thuisfront. Het is altijd leuk om iets te krijgen uit een ver land. Maar zijn er ook dingen waar je rekening mee moet houden als je souvenirs meeneemt? En wat zijn wat mij betreft aanraders om mee te nemen. Mijn tips en tricks over souvenirs meenemen op reis.

 

Waar kopen en wat kopen?
De meeste plekken hebben speciale toeristische winkeltjes of marktjes. Hier vind je echt van alles wat met het land te maken heeft. Van de afgezaagde magneetjes tot bijvoorbeeld handgemaakte producten. Wat wel jammer is, is dat je bijna overal hetzelfde vind. Geen probleem als het je niet uitmaakt, maar voor iets bijzonders moet je vaak wat verder van de toeristische plekken afgaan. Wat je moet kopen is natuurlijk aan jezelf. Je kan prulletjes kopen met de naam van de plek erop, maar ook iets functioneels. Bijvoorbeeld een sjaal, sarong of kledingstuk. Zo kan je het ook nog eens echt gebruiken. Wat mij betreft leuker dan hebbedingetjes waar je nooit naar kijkt.

 

 

Waarop letten?
Het belangrijkste waarop je moet letten is uiteraard of iets ingevoerd mag worden. Hiervoor kan je een kijkje nemen op de site van de douane. Zo mag je bijvoorbeeld geen dingen van bedreigde diersoorten meenemen. De slangenwijnen die ze in Azië verkopen mogen dan ook niet meegenomen worden. Ook moet je uiteraard goed uitkijken of iets wel heel blijft. Er wordt veel gegooid met tassen en dus zou ik niet iets breekbaars meenemen. Nog een punt waarop je goed moet letten: levende beesten. Huh?? Die neem je toch niet mee, want dat mag niet. Nee inderdaad maar toch zijn er mensen die zonder het te weten een plaag insecten meenemen in een souvenirs. Vooral iets met hout kan je behoorlijk verrassen thuis.

 

Eigen ervaring
Ik neem eigenlijk vrij weinig mee. Ik wil altijd licht reizen en dus is het niet handig om je tas vol te stoppen met allerlei onzin dingen. Natuurlijk heb ik bij mijn eerste reis wel voor mijn ouders en broertjes iets meegenomen. En dat van mijn vader was niet bepaald handig, want ik heb 2 maanden met een Vietnamese motorhelm in mijn backpack rondgelopen. Maar verder neem ik eigenlijk vrij weinig mee. Wel vind ik het leuk om kleden of ander soort stoffen mee te nemen. Ik heb bijvoorbeeld een sarong uit Indonesië, maar ook een yaksjaal uit Nepal. Deze heb ik allemaal ingelijst en wil ik aan de muur hangen. Daarnaast heb ik allemaal kleine dingetjes en bonnetjes enzo meegenomen. Die heb ik ook per gebied ingelijst en wil ik uiteindelijk een klok van maken. Ook heb ik uit de meeste landen in Azië waar ik ben geweest een enkelbandje meegenomen. Helaas hebben ze het niet allemaal overleefd, maar mijn bandje die ik in Thailand in 2014 kocht heb ik nog altijd om.

post a comment