Top

Justtravelme

Mijn grootste hobby is fietsen. Een tijd was ik er helemaal klaar mee en ik heb drie jaar de fiets niet aangeraak. Maar nu ben ik weer alles lekker aan het oppakken en zit ik zodra het kan weer op de fiets. Nu ik naar Zwitserland ben verhuisd is dit niet veel anders geworden. Je kan hier namelijk ook prachtig fietsen! Vandaag:  Sporten op reis: fietsen in Zwitserland.

 

Routes
Het fietsroute netwerk in Zwitserland is erg uitgebreid. Regelmatig staat er ergens een bord met een kaart. Ook worden de komende plaatsen goed aangegeven. Grofweg heb je in Zwitserland drie verschillende opties als het op fietsroutes aankomt. De eerste is het fietsen van plaats naar plaats. Denk van te voren even na over de route en volg dan gewoon de bordjes met de plaatsen waar je naar toe wil. Er staat een fiets op het bordje met een plaatsnaam. De tweede optie is het fietsen van een vaststaande route. Deze zijn allemaal op internet te vinden en je hoeft dan alleen de fietsroutes met dit nummer te volgen. De laatste optie is het kiezen voor een mountainbikeroute. Let erop dat dit echt zware routes zijn met veel hoogtemeters. Wel zijn ze grotendeels verhard. Deze routes zijn te herkennen aan een bordje met een mountainbike erop.

 

Veiligheid
In veel delen van Europa zijn ze niet zo gewend aan fietser. Het respect is dan ook vaak ver te zoeken. Ook hier in Zwitserland merk ik dat. Zo heb ik al een paar keer gehad dat ik gewoon werd afgesneden of dat iemand voor mij langs schoot. Gelukkig is mijn reactievermogen goed, want anders had ik al meerdere keren op de grond gelegen. En dat terwijl het gewoon een fietsroute was. Mijn favoriet is dan ook een rondje langs alleen maar fietspaden. Die heb je echt veel hier, maar kan je niet van te voren weten. Daarom is het gewoon uitproberen. Mijn favoriete rondje is een rondje langs de rijn. Dat is namelijk volledig fietspad.

 

Bergen
Let er wel op dat je erg veel bergen hebt. Als je conditie nog niet al te best is, kies er dan niet voor om de bergen in te gaan, maar ga voor een redelijk vlakke route. Niets is zo vervelend namelijk om je helemaal kapot te rijden om een bergje op te komen. Voor een intervaltraining is dit natuurlijk wel goed, maar een rustige duurtraining ga je zo niet krijgen. Neem daarom niet een mountainbikeroute. Deze bevatten namelijk ontzettend veel hoogtemeters en hebben ook vaak enorm steile stukken waar je met een mountinbikverzetje misschien nog wel op komt, maar op je gewone racefiets echt niet.

post a comment