Top

Justtravelme

Zwitserland is een land dat bekend staat om de vele bergen die zich hier bevinden. Daarnaast denk ik dat ook veel mensen meteen aan wandelen denken als ik begin over Zwitserland. Nou en wandelen kan je hier zeker. Eerder schreef ik al een algemeen artikel over sporten op reis, maar vandaag ga ik wat dieper in op één van de mogelijkheden. Sporten op reis: wandelen in Zwitserland.

 

Routes
In Zwitserland zijn heel erg veel verschillende routes te vinden. Je hebt eigenlijk twee keuzes bij het wandelen. Je kunt kiezen voor een vaststaande route of voor het wandelen van dorp naar dorp. De vaststaande routes worden op verschillende manier aangegeven en dit is afhankelijk van de streek waarin je zit. Wil je zo’n route lopen dan kan je vooraf het beste even op internet zoeken naar routes in de buurt. Daarnaast kan je ook van dorp naar dorp lopen. Vrijwel overal zijn gele bordjes te vinden met dorpjes in de buurt. Vaak staat er ook op hoelang het lopen is naar dat dorp.

 

 

Zwaarte
Er zijn er veel verschillende routes zoals ik al aangaf. De zwaarte is helaas alleen niet aangegeven. Het is dus niet mogelijk om zonder kaart te weten hoe de route gaat lopen en hoe zwaar de route is. Er zijn namelijk routes die vrijwel vlak zijn, maar ook routes die onwijs pittig zijn en soms kilometers lang vrijwel recht omhoog gaan. Het is daarom handig om eerst vooraf op een kaart te kijken hoe de hoogte in dat gebied is. Of je kan natuurlijk altijd gewoon een poging wagen en maar zien waar het schip strandt.

 

Mijn ervaring
Ik kies er eigenlijk altijd voor om zelf mijn route uit te zoeken en maak daarom gebruik van de gele bordjes. Vrijwel alles is goed aangegeven, maar toch krijg ik het regelmatig voor elkaar om iets te missen. Kijk dus heel goed naar welke richting het bordje precies wijst. Mijn favoriete regio om te wandelen is de Appenzell regio. Daar heb je ontzettend veel mogelijkheden. Wel allemaal met best wat hoogtemeters, maar ja dat maakt het ook anders dan in Nederland. En zeg nou zelf het is toch fantastisch om in de bergen rond te lopen.

 

post a comment