Tien tips om low budget te reizen

Tijdens mijn reis van drie maanden door Azië maakte ik er een sport van om met zo min mogelijk geld te reizen. Dit lukte toen behoorlijk goed. Zo goed zelfs dat ik uiteindelijk drie maanden heb gereisd voor 2000 euro (inclusief vliegtickets). Ik maakte er een sport van om voor minder dan 20 euro per dag te leven. Nou dit lukte prima hoor. Nu sta ik sowieso wel een beetje bekend als gierig (lees: ik fiets liever een uur door de regen dan dat ik de tram pak), dus het leek mij een goed plan om eens een aantal tips op een rijtje te zetten. Tien tips om low budget te reizen.

1. Kies voor een dorm in plaats van een eigen kamer
Het is heerlijk om lekker je eigen kamer te hebben, maar vooral als je alleen reist is het veel voordeliger om in een dorm te gaan liggen. Een extra voordeel is dat je zo veel sneller mensen leert kennen. Voor mij dus bijna altijd een dorm. Heel af en toe neem ik een eigen kamer, maar dat kwam niet zo veel voor.

foto 1

2. Ga lopen
Dit is een optie die weinig mensen doen. Ik ben denk ik één van de weinigen die liever gaat lopen dan dat ik een tuktuk neem. Eigenlijk doe ik dit om meerdere redenen. Ik heb echt een hekel aan tuktuks plus je bespaart zo best wel veel geld. Maar ik doe het vooral om ook wat mee te krijgen van het lokale leven. Je komt zo op plekken waar je anders niet zou stoppen. Ik ben best wel extreem hierin, want bijvoorbeeld in Nepal ben ik zelf naar het vliegveld gelopen met mijn backpack. Een tochtje van 2 uur lopen langs de “snelweg” maar ik vond het geweldig.

3. Probeer altijd rond te kijken naar een betere deal
In de grote toeristische plekken zijn ontzettend veel tourkantoortjes die eigenlijk allemaal hetzelfde aanbieden. Het kan dus geen kwaad om eens even rond te shoppen. Gewoon naar binnenlopen en vragen hoe duur een bepaalde tour is. Dan kan je de beste deal uitkiezen. Ook zou je hier eventueel over kunnen onderhandelen door prijzen van andere kantoortjes te noemen. Werkt niet altijd maar proberen kan geen kwaad.

4. Neem een georganiseerde tour
Vaak is een georganiseerde tour goedkoper dan alles zelf te regelen. Helemaal als je alleen reist is dit meestal het geval. Met een tour wordt je namelijk met meerdere in een busje gezet en dit is gewoon vaak goedkoper dan zelf vervoer te regelen. Plus het is vaak ook heel makkelijk omdat alles al geregeld is en vaststaat.

5. Of kies op een ander moment voor zelf regelen
Aan de andere kant heb je soms bezienswaardigheden waar je veel goedkoper zelf naar toe kan gaan met het openbaar vervoer. Helemaal als je met meerdere bent kun je de kosten van de tuktuk of taxi delen en hoef je alleen nog maar de entreeprijs te betalen. Het beste is dus van te voren even rond te gaan kijken en vragen.

6. Neem een kamer met fan en geen airco
Eigenlijk spreekt het voor zich dat je hiermee geld kan besparen. Een kamer met airco is nou eenmaal een stuk duurder en een fan is eigenlijk net zo fijn.

7. Kijk kritisch naar toegangsprijzen
Natuurlijk moet je niet op alles besparen, maar je kan wel eens kritisch kijken naar toegangsprijzen. Vooral de hele toeristische dingen zijn echt mega duur. Je moet ze gewoon gezien hebben, maar misschien is er een andere oplossing. Zo kan je voor Angkor een kaartje kopen voor 1 dag, maar ook voor 3 dagen. Nou weet ik van mijzelf dat ik na 1 dag wel weer genoeg tempels heb gezien en daarom besloot ik maar 1 dag te gaan. Scheelde behoorlijk wat geld.

8. Ga voor lokaal eten
In Azië moet je eigenlijk ver weg blijven van de toeristen restaurants. Er is zo veel lekkers te krijgen op de straat. Landen zoals Thailand staan ook niet voor niets bekend om de streetfood. Je kan hiermee echt voor een euro/2 euro een hele maaltijd krijgen. Niet alleen bespaar je zo veel geld, maar het smaakt ook nog eens beter.

9. Neem de lokale bus en niet het toeristen vervoer
Dit is een afweging die je kan maken. In de meeste landen heb je namelijk de lokale bus en speciale luxere bussen voor de toeristen. Als je heel erg op je budget moet letten dan zou ik kiezen voor de lokale bus, maar anders zou ik toch voor iets meer comfort kiezen. Ik heb zelf ook wel eens de lokale bus genomen en dan zit je gewoon echt met zijn allen opgestapeld (inclusief kippen). Wel zou je bij de toeristenbussen nog kunnen kiezen voor een fanbus en niet een aircobus. Eigenlijk nog beter zelfs want in Azië staat alle airco op standje vrieskou.

 

10. Ga in de regentijd
De regentijd is vaak de minst populaire reistijd van een land. Logisch natuurlijk want wie zit nou te wachten op regen tijdens zijn vakantie. Alleen doordat het overal wat rustiger is, is het ook wat goedkoper. Hostels zijn vaak niet vol en daarom kan je regelmatig korting krijgen. Ook andere dingen zoals tourtjes zijn vaak gewoon goedkoper in de regentijd. Ik ben zelf in de regentijd in Azië geweest en dit was echt meer dan prima te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *