Tips voor een goedkope stedentrip

Tirana Albanië

Stedentrips zijn ondanks de korte tijd die je op een plek bent, meestal nog best aan de prijs. Nou ben ik in dat opzicht nogal gierig en daarom ben ik altijd op zoek naar een manier om ergens zo goedkoop mogelijk naar toe te gaan. Je kunt het vaak meestal zo duur maken als je zelf wilt. Als je een beetje oplet is er al met al behoorlijk veel geld te besparen tijdens een reis en dus ook tijdens een stedentrip. Tips voor een goedkope stedentrip.

Kies een bestemming in Oost Europa
Je kunt veel geld besparen met het kiezen van je reisbestemming. Iedereen kan wel bedenken dat het reizen door Oost Europa veel goedkoper is dan het reizen door West Europa. Het kan zelfs wel oplopen tot het dubbele qua kosten. Best veel dus, want voor dit geld kan je gewoon nog een keer weg. Beter toch? Plus daarbij komt dat er echt nog prachtige steden te bezoeken zijn in Oost Europa. Zelf vind ik deze steden eigenlijk leuker om naar toe te gaan in plaats van het toch wel redelijk afgezaagde Londen of Parijs. Maar dit is natuurlijk mijn mening.

Maak gebruik van het openbaar vervoer
De meeste steden hebben een prima openbaar vervoer. Dit kost echt vrij weinig en misschien maar een tiende van wat een taxi zou kosten. Plus je ziet een stuk meer van het land en je maakt daarnaast ook nog eens meer mee van het dagelijks leven van die stad. Allemaal voordelen dus. Het enige nadeel is dat je wat langer onderweg bent, maar ja de kosten die je bespaart wegen wat mij betreft daar niet tegen op. Om nog meer te besparen kun je natuurlijk ook nog gaan lopen. Is helemaal gratis en je komt soms op plekken waar je normaal nooit zou komen. Waarom zou je het niet doen?

IMG_2802

Ga liften
Een optie die ik zelf niet zou durven is liften. Ik ben hier veel te bang voor aangelegd en zou telkens denken dat er wat gaan gebeuren. Ben je niet bang, dan is dit wel de perfect optie om behoorlijk wat geld te besparen. De kosten van vervoer tikken namelijk behoorlijk aan als je het bij elkaar optelt. Natuurlijk zou je ook bijvoorbeeld met de fiets kunnen gaan, maar dan moet je hier wel van houden. Ik heb zelf duizenden uren op mijn racefiets gezeten, maar zou het niet zien zitten om met de fiets op vakantie te gaan.

Kies voor een slaapzaal in plaats van privékamer of misschien wildkamperen
Een slaapzaal kan echt behoorlijk goedkoper zijn dan een privékamer. Je moet dan natuurlijk wel alles delen, maar kan echt veel geld besparen. Plus als je alleen reist kom je veel sneller mensen tegen om wat mee te gaan doen. Twee pluspunten dus. Wil je nog wat goedkoper dan kun je in sommige landen ook gaan wildkamperen. Ook hiervoor zou ik weer veel te bang zijn, maar het kan natuurlijk ook een hele belevenis zijn!

Kook zelf je eten
Een andere tip om veel geld te besparen is het koken van je eigen eten. Heel duur hoeft het niet te zijn om uit eten te gaan, maar voor de helft van dat geld kan je ook je eigen eten koken. Zelf zou ik beide met elkaar afwisselen. Een voorbeeld van een goedkoop gerecht om zelf te koken is het maken van noodles of pasta. Dit kost echt bijna niks en in de meeste hostels heb je wel een keuken die iedereen mag gebruiken. Even naar de supermarkt en koken dus maar.

IMG_3015

Niet uitgaan
Als laatste een punt waarop je altijd veel geld gaat kunnen besparen. Namelijk om ervoor te kiezen om niet uit te gaan. Heel veel jongeren kiezen juist bestemmingen uit omdat je er goed uit kan gaan, maar zelf vind ik dit zonde. Uitgaan kun je overal en je bent nou juist op een vreemde bestemming om meer te kunnen zien. Ik doe dit zelf dus nooit, dus echt besparen is het voor mij niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *