Top

Justtravelme

Op reis heb je net als thuis de kans om ziek te worden. Helaas is het op reis alleen een nog vervelender iets. Want wat ga je doen als je ziek bent en in een wildvreemd land bent? Het is oppassen want er kunnen ook ziektes voorkomen die wij niet echt kennen, maar die wel erg gevaarlijk kunnen zijn. Daarom vandaag meer informatie over veel voorkomende ziektes op reis.

 

Malaria
Eén van de meest bekendste reisziekten is Malaria. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen en komt maar in een beperkt deel van de wereld voor. Wordt je besmet met malaria dan krijg je griepachtige verschijnselen. Je hebt meerdere vormen van malaria, maar malaria tropica is de meest gevaarlijke vorm. Deze vorm kan onbehandeld zelfs komen tot overlijden. Malaria hoeft niet al tijdens je reis zich te openbaren. Dit kan ook na afloop, dus ga bij griepachtige verschijnselen na een reis zeker naar de dokter en vermeld dan ook dat je uit malariagebied komt. Je kan de kans op malaria op meerdere manier verkleinen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat je niet geprikt wordt. Dit kan door lange mouwen en een lange broek te dragen en je in te smeren met Deet. Ook kan je malariatabletten slkken. Niet iedereen is hier een voorstander van dus laat je goed informeren.

 

BoraBora

 

Dengue
De naam Dengue komt je misschien niet bekend voor, maar misschien wel als je de andere naam hoort: knokkelkoorts. Ook deze ziekte wordt door muggen overgebracht en komt alleen in een bepaald deel van de wereld voor, namelijk in de tropische gebieden. Je hebt twee verschillende vormen. De ‘normale vorm’ komt het meest voor en is een heftige griep. De andere vorm is veel gevaarlijker, maar komt eigenlijk alleen voor bij mensen de al eens dengue hebben gehad. Net als malaria is dengue niet helemaal te voorkomen, maar als je dezelfde maatregelen neemt als bij malaria kan je de kans wel verkleinen.

 

Hoogteziekte
Ook hoogteziekte kan je alleen in een beperkt deel van de wereld oplopen. Het komt namelijk alleen voor op een hoogte die wij hier niet kennen. Deze ziekte wordt ook wel Acute Mountain Sickness genoemd. Wat is het eigenlijk precies. Naarmate je hoger komt is er ook minder zuurstof in de lucht. Dit zorgt er ook voor dat er minder zuurstof naar je hersenen gaat. Mogelijk begint het als je boven de 2500 meter komt maar des te hoger je komt des te meer kans je hebt. De symptomen kunnen zijn: duizeligheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, slapeloosheid en algehele malaise. Hoogteziekte kan behoorlijk gevaarlijk zijn, want je kan er zelfs aan overlijden. Je kan zelf meerdere maatregelen nemen om hoogteziekte te voorkomen. Namelijk niet meer dan 300 meter per dag stijgen, af en toe een aclimatisatiedag nemen en eventueel hoogteziektepillen meenemen.

 

 

Diarree
Wat veel mensen niet weten is dat diarree één van de gevaarlijkste reisziektes is. Daarnaast is het ook 1 van de veel voorkomende ziektes op reis. Helemaal voor de mensen met een al zwakkere weerstand. In eerste instantie is het vooral vervelend, maar het kan tot een behoorlijke uitdroging leiden. Dat is gevaarlijk. Diarree kan je niet altijd voorkomen, maar je kan wel een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Zo moet je heel erg opletten met drinkwater en ijsblokjes. Ook groente, fruit en vlees zijn dingen om heel goed mee op te passen. Als deze namelijk met vervuild water bereid zijn of niet lang genoeg gebakken zijn kunnen er nog bacteriën inzitten die kunnen zorgen voor diarree. Heb je alle voorzorgsmaatregelen genomen en je krijgt toch diarree, zorg dan voor ORS. Hier zitten veel mineralen in die je anders kwijtraakt. Let ook op dat je voldoende vocht tot je neemt. Wacht ook niet te lang voordat je naar een dokter gaat. Artsen in bijvoorbeeld Aziatische landen kosten vrijwel niks.

post a comment