Top

Justtravelme

Thailand is zo’n groot land om door heen te reizen. Een auto huren is niet te doen, of je moet er eentje met chauffeur huren. Dit kan behoorlijk aantikken en als je low budget reist is het geen optie. Daardoor zal je gebruik moeten maken van het openbaar vervoer. Gelukkig is dit in Thailand goed geregeld. Je hebt meerdere opties qua vervoer (trein, grote bus, mini busje) en op vrijwel iedere hoek van de straat kun je wel een bus pakken. Mijn ervaringen met het vervoer in Thailand.

 

Touringcarbussen
Als eerste de grote bussen die overal in Thailand rondrijden. Deze bussen gebruik je vooral voor lange afstanden. Om deze bus te nemen heb je vaak twee opties: Of je gaat zelf naar het busstation en koopt daar een kaartje of je koopt een kaartje bij je hostel en krijgt dan vaak een pick up richting station. Op het station is het niet altijd even duidelijk welke bus je moet hebben, maar even je kaartje laten zien en iedereen zou je naar de juiste bus sturen. Meestal heb je 2 verschillende bussen. Eentje voor lokale mensen en 1 voor toeristen. Ik zou zeker die voor toeristen nemen, want dat ik toch een stuk comfortabeler. Trek wel even een trui aan, want in Azië hebben de meeste buschauffeurs hun airco op standje vrieskou staan. Je zou deze bussen ook kunnen gebruiken om naar een ander land te reizen. Zelf nam ik deze bussen onder andere van Bangkok naar Siem Reap en van Krabi naar Bangkok.

 

Bussen Thailand

 

Minibussen
In Thailand rijden ontelbaar veel minibusjes en de kans is dus groot dat je dus tijdens je reis een keer in een minibusje terecht komt. De minibusjes rijden lange en korte afstanden, maar worden meestal gebruikt voor de wat kortere afstanden. Ook als je een tourtje boek komt je bijna altijd in een minibusje terecht. Meestal vertrekken deze busjes vanaf een bepaald punt en staat erop waar ze naartoe gaan. Deze busjes worden gemixt gebruikt door lokalen en toeristen. Meestal heb je iets duurdere busjes voor de toeristen. Meestal zitten de busjes echt gigavol. Niet alleen met mensen, maar de busjes worden ook gebruikt als Post Nl en dus worden er ook pakketjes in vervoerd. Zelf heb ik het niet zo op deze minibusjes, omdat er veel ongelukkig mee gebeuren en ik meerdere keren doodsangsten heb uitgestaan door de belachelijke inhaalacties van de chauffeur. Het is niet te voorkomen om deze busjes te nemen, maar liever dus niet.

 

Bus Thailand

 

Trein
Als je naar Thailand gaat dan mag je de nachttrein eigenlijk niet missen. Dit is namelijk een attractie opzich. De meeste mensen nemen de nachttrein van Chiang Mai naar Bangkok of andersom. Deze treinreis zou ik ook zeker aanraden! In het begin van de treinreis zit je allemaal op bankjes tegenover elkaar. Rond een uur of 8 komt er dan een mannetje langs die de banken verbouwd en er een stapelbed van maakt. Ook maakt hij de bedden netjes voor je op. Slapen in de trein is behoorlijk goed te doen. En het is natuurlijk een voordeel ten opzicht van de dagtrein. Je spaart namelijk tijd en een overnachting uit. Aan het begin van de treinreis en aan het einde van de treinreis is het licht en heb je prachtige uitzichten. Dit is ook de reden om de trein te nemen in Azië. De trein rijdt namelijk heel erg langzaam en dus kun je de omgeving heel goed zien. Zelf nam ik de nachttrein van Chiang Mai naar Bangkok en vervolgens de trein van Bangkok naar Sungai Kolok.

 

Trein Thailand

 

Vliegtuig
Omdat Thailand een heel groot land is en de afstanden met het openbaar vervoer enorm zijn, kan het aan te raden zijn om het vliegtuig te nemen. Het openbaar vervoer is namelijk ontzettend langzaam en dus spaar je zo heel erg veel tijd uit. De tickets zijn ook nog eens goedkoop, lees een paar tientjes, dus een heel goed alternatief. Je hebt veel verschillende maatschappijen, maar de meest populaire en veiligste is toch wel AirAsia. Zelf heb ik geen 1 keer het vliegtuig genomen, omdat je zo toch minder van het land zag. Ik had toch genoeg tijd, dus zo bespaarde ik wat geld en kon ik het land toch nog net wat meer ontdekken.

 

AirAsia

 

Tuktuk
Als je het over Thailand hebt, dan heb je het over tuktuks. Dit vervoermiddel vind je over in de grote steden. Soms wordt je er wel eens gek van, want er zijn er zoveel en meestal zijn ze behoorlijk lawaaierig naar toeristen toe. Als je een klein stukje moet, dan zou ik zeker een keer een tuktuk nemen. Goedkoop is het namelijk wel en ja het hoort ook wel echt bij Thailand.

 

TukTuk

post a comment