Top

Justtravelme

In 2015 ging ik voor tien dagen naar Kroatië en Bosnië. Twee mooie pareltjes die toch nog best dicht bij huis liggen. Kroatië is langzaam aan een echte toeristische trekpleister aan het worden, maar Bosnië is dat nog niet helemaal. Toch zou ik hier ook zeker heen gaan, want het is een prachtig en bijzonder land. Beide landen hebben een zwarte geschiedenis die niet eens zo heel lang geleden was. Sterker nog, ik heb dit zelfs (onbewust) meegemaakt. Gelukkig zijn de landen op dit moment weer helemaal opgebouwd en klaar voor de toeristen. Vijf redenen om naar Kroatië en Bosnië te gaan.

 

1. Nog niet te toeristisch
De afgelopen jaren werd vooral Kroatië steeds meer toeristisch. Jammer maar het is gelukkig nog lang niet op het niveau van Frankrijk. Ik vind het heerlijk om naar landen te gaan die nog niet overspoeld zijn door toeristen. Kijk op sommige plekken kun je er niet omheen, zoals in bijvoorbeeld Mostar en Sarajevo. Maar verder is het behoorlijk rustig qua toeristen.

 

2. Bijzondere recente geschiedenis
Zoals iedereen wel weet hebben beide landen een behoorlijk heftige recente geschiedenis. Ongeveer twintig jaar geleden woedde hier nog een burgeroorlog. In beide landen zie je hier nog de gevolgen van, maar vooral in Bosnië is de oorlog nog overal zichtbaar. In Mostar bijvoorbeeld staan er in iedere straat nog wel huizen met de kogelgaten er nog in. Ook kun je overal in deze landen grote kerkhoven vinden met witte kruizen. Een erg indrukwekkend gezicht. Toch is het niet overal bijzonder om dingen uit de oorlog te zien. In Bosnië liggen namelijk nog landmijnen buiten de gebaande paden. Goed opletten dus!

 

IMG_2857

 

3. Prachtige kust
De kust van Kroatië is echt enorm uitgestrekt en bevat vele prachtige stranden. Voor mooie stranden kan je beter naar Kroatië gaan in plaats van Frankrijk of Italië. Ook als je niet van op het strand liggen houdt, dan is de kust absoluut de moeite waard om heen te gaan. Ook vanuit de auto of de bus kun je meerdere uren genieten van de prachtige uitzichten. Vanaf de doorgaande wegen heb je namelijk echt een heel goed zicht op de kustlijnen. Zelf vind ik de Dalmatië regio de mooiste qua kustlijnen.

 

4. Bijzondere steden
Er zijn veel mooie steden te vinden in Kroatië en Bosnië. Mijn favoriete stad is bijvoorbeeld Sarajevo. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog Mostar in Bosnië. Een stad met veel historie en die je echt niet mag overslaan. In Kroatië heb je ook nog andere prachtige steden. Zagreb, Split, Zadar en Dubrovnik bijvoorbeeld. Ook in noorden heb je Pula en Rijeka. Genoeg te doen dus voor meerdere weken.

 

IMG_2811

 

5. Goedkope landen om te bereizen
Ten opzichte van west – Europa is het reizen in de Balkan nog echt goedkoop te noemen. Nu wordt Kroatië de laatste tijd wel in rap tempo duurder, omdat het steeds populairder wordt. Jammer, maar nog altijd is het goedkoper dan bijvoorbeeld Italië. In Bosnië is alles nog wel een stuk goedkoper. Je kan voor bijvoorbeeld een euro of vier een grote pizza en drankje halen. In Nederland kan dat al heel lang niet meer.

post a comment