Top

Justtravelme

Tirana Albanië

Vorig jaar ging ik op vakantie naar Albanië. Niet een bestemming waar de meeste mensen snel voor zouden kiezen. Ik wel want was erg benieuwd naar de geschiedenis van dit land en hoe het nadat het op ging voor buitenlanders zichzelf heeft opgebouwd. Als ik tegen vrienden of kennissen zeg dat ik naar Albanië ben geweest, wordt ik vaak erg raar aangekeken en wordt er gevraagd of ik gek ben. Nou ben ik dat ook wel een beetje, maar zo gek is het niet om naar Albanië te gaan. Ik geef vandaag vijf redenen waarom je naar Albanië moet gaan!

 

Geschiedenis
Nog niet zo heel lang geleden was Albanië nog een gesloten land die geleid werd door een dictator. Het was nauwelijks mogelijk om als toerist een reis te maken door dit land. Na Hoxha’s dood is dit veranderd. Het land is opengesteld en geen dictatuur meer (dat wil niet zeggen dat het lekker loopt, er is nog veel armoede en de maffia heeft veel macht). De geschiedenis is nog door het hele land terug te vinden. Zo kan je verspreid over het land kleine bunkers zien liggen die Hoxha liet bouwen.

 

Mooie bijzondere plekken
In Albanië zijn veel bijzondere plekken te vinden. De aanraders om heen te gaan zijn Beirut, Sarande en Tirana. Zo heb je een mix van oude cultuur, moderne badplaats en natuurlijk de hoofdstad. Als je deze drie steden bezoekt, heb je eigenlijk een groot deel van de hoogtepunten gezien. Uiteraard zijn er ook nog andere bijzondere plekken, maar hiervoor moet je wel wat meer moeite doen.

 

Goedkoop
Albanië is qua prijsniveau nog een typisch Balkanland. Alles is er behoorlijk goedkoop naar West-Europese maatstaven. Tuurlijk zit je nog wel steeds in Europa, dus je zal hier geen Aziatische prijzen vinden. Toch is het zeker niet zo duur als het westen. Voor een plek in een dorm betaal je gemiddeld 8-9 euro. Voor eten ben je ongeveer een euro of 3-4 kwijt (als je bij een goedkoop tentje gaat eten). Het openbaar vervoer kost ook vrij weinig.

 

Niet overspoelt met toeristen
Op dit moment is het land totaal nog niet overspoelt met toeristen. Gelukkig niet, want dit vind ik vaak niet erg leuk. Ik ben wel bang dat dit de komende jaren wel gaat gebeuren en dat Albanië een populair vakantieland gaat worden. De kust is namelijk prachtig en nog niet zo duur en druk als de Italiaanse kust. In Sarande werden vorig jaar de grote appartementencomplexen al uit de grond gestampt. Jammer want zo werk je massatoerisme in de hand. Wil je dit voor zijn, ga dan zo snel mogelijk nog een kijkje nemen in dit bijzondere land.

 

Makkelijk te combineren
Albanië is erg makkelijk te combineren met andere landen in de regio. De meeste mensen zullen Tirana combineren met Macedonië. Hierbij gaan ze vaak alleen naar Tirana en laten ze de rest liggen. Erg jammer want juist de rest van het land is er mooi vergeleken bij Tirana. Tirana is grotendeels een vieze, arme hoofdstad. Zelf heb ik Albanië gecombineerd met Montenegro. Ik heb de bus genomen van Ulcinj naar Skodra. Dit was erg makkelijk om te doen. Verder ben ik door gereisd naar het zuiden om vanaf Sarande de ferry naar Corfu, Griekenland te nemen. Ook echt super makkelijk. Albanië wordt vaak overgeslagen tijdens een trip door de Balkan, maar het is zeer makkelijk te combineren.

 

Zie jij het zitten om naar Albanië op vakantie te gaan?

post a comment