Vijf tips om met zo min mogelijk geld te reizen

IMG_3394[1]

Mensen die mij kennen, weten dat ik nogal lastig geld uitgeef en dat ik behoorlijk gierig kan zijn. Dit heb ik niet alleen in Nederland, maar ook als ik op reis ben, probeer ik zoveel mogelijk te besparen (zonder bijna niets te ondernemen). Hoe doe ik dit en wil je dit ook proberen? Vandaag vijf tips om met zo min mogelijk geld te reizen.

Overnachtingen
Op overnachtingen is heel erg veel geld te besparen als je dat wil. Je zal dan soms wel wat comfort moeten inleveren. Ik kies eigenlijk altijd voor een dorm als ik op reis ben. Dat kost bijna niets, maar ik kan mij ook voorstellen dat dat voor veel mensen wat teveel is. Dan zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een eigen kamer met gedeelde badkamer. Scheelt ook weer iets. Wat ik zelf ook handig vind, is om een nachttrein te nemen in plaats van een dagtrein. Je mist dan wel het uitzicht, maar als je krap bij kas zit, dan spaar je wel een overnachting uit (plus de reis gaat sneller).

Tourtjes
Een onderdeel waar het meeste op te besparen is, zijn de toeristische trekpleisters en de bijbehorende tours. Deze zijn vaak niet op lokale tarieven gebasseerd en kosten zo behoorlijk wat geld. Soms moet je bijna wel, omdat het anders ontzettend omslag is en veel tijd kost. Er zijn daarentegen ook bestemmingen waar je prima zelf erheen kan reizen met het openbaar vervoer. Ja het kost je wat meer tijd, maar het is goedkoper en je zit de hele tijd tussen de lokale mensen in plaats van tussen de toeristen.

Lopen
Zelf heb ik een giga hekel aan taxi’s. Daarom probeer ik die ook zo veel mogelijk te vermijden. Veel mensen zullen mij voor gek verklaren, maar als ik ergens 3 kilometer verderop moet zijn dan loop ik daar vaak gewoon naartoe. Je bespaart geld, hoeft niet in een taxi plus je ziet/ervaart zo veel meer van het land waar je bent. Ik vind het heerlijk om een stuk door een stad te wandelen. Bijvoorbeeld in Nepal ben ik met mijn backpack vanaf mijn hostel naar het vliegveld gelopen. Heel bijzonder, omdat je dan op plekken komt waar je anders met de taxi voorbij zou racen.

Lokaal eten
Een onderdeel van het ontdekken van een land, vind ik ook het proberen van lokale gerechten. Ook hierbij kan je veel geld besparen. In Azië bijvoorbeeld kan je voor 1-2 euro op straat een hele maaltijd krijgen. Ga je in restaurants eten, dan begint het vaak bij 4 euro. Dat scheelt bij een maand reizen toch echt behoorlijk wat geld. Als lunch en ontbijt zou je bij een supermarkt wat kunnen halen. Dat is vaak ook flink goedkoop.

Zelf koken
Om nog meer te besparen zou je natuurlijk ook zelf kunnen koken. In Azië kan dit vaak niet uit (alleen in Nepal heb ik dit soms gedaan), maar als je in Europa op reis gaat kan je hiermee veel geld besparen. Als je in een hostel slaapt, dan is er bijna altijd wel een gemeenschappelijke keuken die je kan gebruiken. Als je dan naar de supermarkt gaat voor boodschappen ben je niet veel kwijt per maaltijd. Misschien is naar een restaurant gezelliger, maar een groot deel van de backpackers in hostels doen dit. Je zit dus bijna nooit helemaal alleen te eten.

Heb jij nog andere tips waarmee je kan besparen?

2 thoughts on “Vijf tips om met zo min mogelijk geld te reizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *