Top

Justtravelme

Vorig jaar maakte ik een reis naar Indonesië. Ik vloog op Jakarta en zocht vooraf naar de goedkoopste tickets. De goedkoopste tickets bleken een tussenstop te hebben in Xiamen, China. Eigenlijk leek mij dit best leuk, want de tussenstop was een uurtje of tien en zo kon ik ook een dagje China verkennen. Alleen hoe zou dat zitten met een visum? China is namelijk niet het makkelijkste land in dat opzicht. Heel veel kon ik er niet over vinden, maar er bleek wel een 24 uurs visum in China te zijn. Ik besloot zelf het te gaan ondervinden en vertel vandaag mijn ervaringen met dit visum en ook met een dagje China.

 

Wat moet je van te voren regelen?
Dat is het leuke aan alles. Helemaal niets namelijk! Oké er zijn wel een aantal dingen waarmee je rekening moet houden. Zo moet je uiteraard een vliegticket het land uit hebben die valt binnen die 24 uur. Nu zal dat niet zo’n probleem zijn, want als het goed is gebruik je dit visum alleen voor een overstap. Uiteraard moet je een arrivals en departurekaart invullen. Dat is bij ieder land waarbij je een visum nodig hebt. Deze wordt in het vliegtuig uitgedeeld. Als je uit het vliegtuig komt volg je gewoon de menigte en alles komt goed. Let erop dat je waarschijnlijk wel je bagage moet ophalen. Bij mij zeiden ze op Schiphol dat het doorgelabeld zou zijn, maar toch zag ik opeens mijn backpack de band op rollen. Goed dat ik nog even een kijkje nam!

 

Waarom gebruik maken van dit visum?
Vooral omdat je het in sommige gevallen nodig hebt. Ik had zelf een overstap in Xiamen en daar was geen transferruimte. Iedereen moest door de douane en kreeg een 24 uurs visum. Daarnaast is het natuurlijk ook gaaf om even een heel klein stukje China te verkennen als je de tijd hebt. Let er wel op dat weinig mensen Engels spreken en dat je voldoende tijd hebt. Neem bijvoorbeeld even een blaadje mee met Chinese tekens. Of maak net als ons een foto van het vliegveld. Der was namelijk geen taxichauffeur die Airport begreep.

 

Niet voldoende tijd?
Naast een 24 uurs visum in China is er is ook de mogelijkheid tot een 72 uurs visum. Hoe dit precies werkt weet ik niet, maar het is China en daar veranderd nogal eens wat qua visa. Ik weet wel dat je voor het boarden je moet melden bij het personeel. Dit werd een aantal keer omgeroepen, dus moet goedkomen. Wil je echt wat langer in China zijn, dan moet je een gewoon visum aanvragen. Dit moet vooraf. Begin hier op tijd mee, want China kan nogal eens moeilijk doen of opeens dingen veranderen.

let op: China kan nogal eens wat veranderen, dus kijk van te voren ook even op de officiële kanalen!

post a comment