Vliegen met Xiamen Airlines

Drie jaar geleden stapte ik voor de eerste keer in het vliegtuig. Geen idee hoe het zou gaan en wat ik kon verwachten. Gelukkig vloog ik met Etihad, een prima maatschappij. Daarna is het snel gegaan en heb ik inmiddels alweer 17 vluchten erop zitten. De laatste keer naar Jakarta vloog ik met een voor mij nieuwe maatschappij, namelijk Xiamen Airlines. Omdat de maatschappij in opkomst is, leek het mij een leuk plan om mijn ervaringen te delen. Moet je wel of niet gaan vliegen met Xiamen Airlines?

Zitplaats
Ik heb in twee verschillende vliegtuigen van Xiamen Airlines gezeten. Types heb ik geen verstand van, maar de verschillende opstellingen waren 3-3-3 en 3-3. De ruimte van de zitplek was niet veel op aan te merken. Eigenlijk was dit vergelijkbaar met andere maatschappijen (bijvoorbeeld KLM en Etihad). Als je 1,78 bent net als mij, dan heb je ruim voldoende plek. Ben je erg lang, dan wordt dit lastiger. In het grote vliegtuig met nachtvlucht had ik een fijn dekentje en een paar sokken. In dit vliegtuig had iedere zitplaats een eigen tv-scherm. In het kleinere vliegtuig waren er een aantal schermen die aan het plafond hingen. Jammer, want er werd uiteraard één of andere vage Chinese film gedraaid. Met eigen schermen waren er een aantal westerse films.

Personeel
Het personeel van de vliegmaatschappij was erg aardig. Niet iedereen sprak even goed Engels, maar dat kan je verwachten met een Chinese maatschappij. Toen ons vliegtuig vanaf Xiamen vertraging had (door noodweer), werden er flesjes drinken en bakken noodles uitgedeeld. Netjes!

Eten
Het eten in het vliegtuig was prima. Wel merk je dat je met een Aziatische maatschappij vliegt en daarom bestaan de meeste maaltijden uit rijst met wat vlees. Prima te doen, maar ik heb liever ook een keuze tussen iets zonder rijst. Dit was op de heenweg niet het geval. Op de terugweg had ik wel de keuze tussen rijst of pasta. Kies dan zeker voor de pasta, want die was heerlijk. Als ontbijt/lunch kon je ook kiezen tussen Chinees of westers. Chinees waren noodles en het westerse eten was iets heel vaags. Een soort witte worstjes en een soort aardappelpuree omelet. Qua drinken was er een ruime keus. Ook werd en regelmatig langsgegaan met drankjes. Een pluspunt vond ik dat iedere stoel al voorzien was van een flesje water bij binnenkomst. Er handig, want ik heb vaak al dorst voor ik het vliegtuig in ga.

Al met al een prima maatschappij om mee te vliegen. Het enige nadeel is de lange overstap in Xiamen, maar daar is de prijs ook naar.

Ik boekte mijn vlucht via Monondo. 

4 thoughts on “Vliegen met Xiamen Airlines

  1. British airways lijkt mij goed, maar nog nooit mee gevolgen. Voordat ik boekte bij Xiamen kon ik vrijwel geen ervaringen vinden. Daarom leek het mij wel handig om even wat erover te schrijven.

  2. Wij zijn op het punt met Xiamen air te vliegen naar jakarta.
   Daar zit ongeveer 11 uur tussenstop.
   de vraag, is het makkelijk naar de stad te gaan met de bus of taxi?
   Moet je een eendaags visa aanvragen of niet.Omdat de meeste mensen geen engels beheerst,hoe verloop de betalingen,zijn ze wel te vertrouwen.

   1. Het is op zich makkelijk om wat te gaan doen in Xiamen. Bus kan maar let er goed op dat je je bestemming in Chineze tekens hebt. Taxi hetzelfde verhaal. Onze taxichauffeur sprak geen woord engels. Zelfs Airport snapte hij niet. Pas toen wij een vliegtuig nadeden snapte hij het.

    Ik hoefde geen visum aan te vragen. Er is in Xiamen geen transitzone dus iedereen moet langs de doune voor een 24 uurs visum. Hoef je verder niks voor te doen (ja alleen arrivelcard voor invullen in het vliegtuig, maar die wordt uitgedeeld).
    Ook moet je je bagage ophalen (op Schiphol zeggen ze misschien dat het doorgelabeld wordt, maar dat was bij mij niet het geval, gelukkig kwam ik toch langs de band). Ga iig kijken tot alles van de band af is.
    Qua betalingen kan het moeilijk zijn, omdat er weinig mensen Engels kunnen. Mijn aanrader: ga naar het eiland Gulung Yu. Best interessant en bij de ticketbalie kunnen ze iemand voor je halen die Engels spreekt. Vertrouwen tsja daar zit geen verschil tussen met Indonesië denk ik. Altijd opletten, maar niet te argwanend zijn. Als je nog meer vragen hebt, stel ze gerust!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *